Za prelom kičmenog pršljena postoji pouzdano rešenje



Prelomi kičmenih pršljenova najčešće se dešavaju starijim ljudima usled degenerativnih bolesti, ali mogu se desiti bilo kome usled pada i raznih nesreća. Važe za opasne povrede koje, u zavisnosti od stepena, mogu izazvati i privemenu ili trajnu oduzetost ekstremiteta. Ipak, u najvećem broju slučajeva radi se o prelomima koje ne prati i oštećenje kičmene moždine pa ne dolazi do oduzetosti (paralize). Prelomi kičmenog pršljena su uglavnom vrlo bolni i ometaju kretanje. 


Prelomi kičmenog pršljena

Za najveći broj preloma kičmenih pršljenova stručnjaci krive degenerativnu bolest osteoporozu od koje oboleva sve veći broj ljudi. Osteoporoza predstavlja smanjenje gustine kostiju usled čega one postaju poroznije i lako pucaju već pri lakim padovima. Pacijenti osim bola, mogu primetiti crvenilo na koži i lokalni otok na mestu pucanja pršljenova. 

Prelomi mogu nastati i kao posledica padova, nesreća, ali i metastaza karcinoma na kostima. Pokazalo se da je operacija preloma kičmenog pršljena najbolje i najsigurnije rešenje bez obzira na uzrok nastanka preloma. 



Vertebroplastika donosi rešenje

Vertebroplastika je minimalno invanzivna metoda kojom se brzo i efikasno rešava problem bolnog akutnog ili subakutnog preloma (frakture) kičmenog pršljena. Kompresivni prelomi pršljenova su problem koji se često ne može rešiti lekovima, mirovanjem i fizikalnom terapijom. Potrebno je da se izvede operacija kojom se oštećeno pršljensko tkivo ponovo povezuje operacijom. Na taj način se trajno vraća visina i snaga prelomljenog pršljena.

Perkutana vertebroplastika za sada daje najbolje rezultate uz najmanje rizike od komplikacija i vrlo brz oporavak. Ova metoda se primenjuje kod preloma pršljena vratnog, grudnog i slabinskg dela kičme. 


Izvođenje operacije kičmenog pršljena

Za razliku od starijih metoda operacija, kod vertebroplastike nema reza, već se operacija izvodi ubodom igle kroz kožu. Perkutana vertebroplastika se izvodi uz pomoć rendgenskog zračenja kojim se otkriva tačno mesto preloma pršljena. Fluoroskopijom se rendgenski snimak prati na monitoru u realnom vremenu, što je vrlo značajan vodič za hirurge. 

Specijalnom iglom se punktira pršljen i pod pritiskom ubrizgava posebna vrsta cementa za kosti, koji se stvrdnjava već nakon deset minuta. Na taj način se formira koštano - cementni blok koji stabilizuje odlomljene delove pršljena i vraća mu prvobitnu funkcionalnost. Cement koji se ovde ubrizgava u nastale pukotine ima ulogu gipsa koji mobiliše povređeni pršljen. 

Operacija kičmenog pršljena traje oko sat vremena i izvodi se u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom. Pacijent je budan za vreme operacije i može da reaguje, ali bol ne oseća. 

Ovaj postupak dovodi do izvesnog smanjenja ili potpunog nestanka bolova u kičmi. Nestanku bola doprinosi i visoka temperatura koja se razvija u oštećenom tkivu prilikom postupka. Rizici od komplikacija nisu veliki, budući da operaciju uspešno izvode dugi niz godina vrsni hirurzi Atlas opšte bolnice iz Beograda. Godinama unazad Atlas bolnica je mesto efikasnog operativog lečenja bolesti kičmenog stuba. 


Postoperativni oporavak

Oporavak od operacije preloma kičmenog pršljena traje nekoliko dana uz postepeno povećavanje obima kretanja i nadzor lekara. 

U prvim danima nakon operacije pojavljuje se bol u operisanom predelu koji se ublažava ledenim oblogama. U većini slučajeva oslobađanje od bola i nelagodnosti dolazi nakon dan – dva od operacije. Osobe koje obavljaju fizički zahtevnije poslove poput sportista, moraće ipak da pričekaju i do šest nedelja od operacije kako bi se vratili svom poslu. 

Za više informacija o operacijama preloma kičmenog pršljena i drugih operacija kičmenog stuba pozovite telefon Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88. 


 




Srodni tekstovi:


Moderno doba sve više stvara potrebu za odlaskom u psihološko savetovalište

Šta utiče na našu potrebu za odlaskom kod psihologa?U današnjem modernom dobu, ...

Detaljnije

HPV virus – šta predstavlja, koji su simptomi i kako se leči?

Virusi, bakterije i infekcije u organizmu mogu biti veoma brojne i raznolike, kao i poticati iz najr...

Detaljnije

Kada birate poklon za rođendan, najpopularniji izbor su edukativne igračke

Nema tog roditelja koji se jednom nije našao u nedoumici šta da kupi svom ili tuđem de...

Detaljnije

Kako izgleda kolonoskopija – Iskustva

Kolonoskopija predstavlja detaljan pregled creva, pomoću instrumenta koji se naziva kolonoskop i slu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS