Svakodnevne lagane vežbe kod kuće za fitnes početnike


Fitnes Fitnes

Zdravlje i dobrostanje su od suštinskog značaja za kvalitetan život, a jedan od ključnih elemenata ovog puta je redovna fizička aktivnost. Za početnike, upuštanje u fitnes rutinu može biti izazovno, ali sa svakodnevnim lakim vežbama kod kuće možete postepeno graditi svoju kondiciju. Ovaj vodič će vam pružiti korisne savete i jednostavne vežbe koje možete raditi bez ikakvih posebnih rekvizita.

Trening snage za početnike

Izgradnja snage ključna je za opštu kondiciju. Počnite sa vežbama bez opterećenja i uključite kućne predmete za dodatni otpor.

 • Čučnjevi - stanite sa razmaknutim nogama do širine ramena i spuštajte telo kao da sedite unazad u stolicu. Držite leđa prava i grudi podignute. Ciljajte na 2 seta od 12-15 ponavljanja.

 • Sklekovi - ojačajte gornji deo tela sklekovima. Počnite sa modifikovanim sklekovima po potrebi, postepeno napredujte ka tradicionalnim sklekovima kako stičete snagu. Ciljajte na 2 seta od 10-12 ponavljanja.

 • Plank - ove vežbe spadaju među najbolje vežbe za stomak. Držite poziciju planka 30 sekundi do 1 minuta, fokusirajući se na održavanje ravne linije od glave do pete.

 • Čučanj uz zid - stavite leđa uz zid i spustite se u čučanj, tako da su vam kolena savijena pod pravim uglom. Držite se u ovoj poziciji 30 sekundi do 1 minuta. Ova vežba jača kvadricepse i gluteuse.

Kardio trening kod kuće

Svaki vodič za zdrave navike i fit telo akcenat stavlja i na kardio trening, a evo nekih od najboljih vežbi za ovaj tip fizičke aktivnosti:

 • Jumping Jack vežbe zagrevanja - počnite sa ovom osnovnom, ali efikasnom vežbom. Ova vežba podiže puls i angažuje više grupa mišića. Počnite sa umernim tempom i postepeno povećavajte kako se osećate fizički spremnije.

 • Hodanje u mestu - podižite kolena visoko dok hodate na mestu. Ova niskointenzivna vežba odlična je za početnike i pomaže poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja bez stresa na zglobovima.

 • Trčanje u mestu - kada ste stekli kondiciju uz pomoć hodanja u mestu, sledeći korak je ova dinamična vežba koja pruža intenzivan kardiovaskularni trening kod kuće. Podižite kolena visoko i simulirajte trčanje u mestu. Počnite polako i postepeno ubrzavajte ritam.

 • Plesanje - pustite omiljenu muziku i igrajte se po dnevnoj sobi. Plesanje ne samo da je zabavan način sagorevanja kalorija, već i poboljšava koordinaciju i podiže raspoloženje.

Vežbe za fleksibilnost i ravnotežu

Poboljšanje fleksibilnosti i ravnoteže često se zanemaruje, ali je ključno za opštu kondiciju.

 • Joga - istražite početničke joga poze radi poboljšanja fleksibilnosti i ravnoteže. Počnite sa položajima poput Pas (koji gleda) dole, Kobra i Dečji Položaj. Pratite online tutorijale za vođene časove.

 • Podizanje nogu - lezite na leđa i podižite jednu nogu zatim drugu, držite ih ispruženim. Ova vežba poboljšava fleksibilnost kukova i jača mišiće donjeg dela stomaka.

 • Rastezanje na podu - lezite na pod i istežite telo u različitim pravcima. Uključite istezanje za unutrašnje i spoljašnje strane butina, kao i istezanje zadnje lože. Ove vežbe poboljšavaju fleksibilnost celog tela.

Saveti za početnike

Redovna fizička aktivnost ne samo da, u paru sa zdravom ishranom, pomaže u upravljanju težinom, već i poboljšava kardiovaskularno zdravlje, podiže raspoloženje i povećava nivo energije. Početak sa laganim vežbama postavlja osnovu za postepeno sticanje snage, fleksibilnosti i izdržljivosti.

Započnite svoje fitnes putovanje postavljanjem realnih i ostvarivih ciljeva. Bilo da je u pitanju šetnja 30 minuta dnevno ili završavanje određenog broja ponavljanja za određenu vežbu, jasni ciljevi će vas održati fokusiranim i motivisanim. Počnite sa malim ciljevima i postepeno povećavajte intenzitet kako se vaša kondicija poboljšava.

Zagrevanje je važno i ima ulogu da pripremi vaše telo za vežbanje i spreči povrede. Posvetite barem 5-10 minuta dinamičnim vežbama zagrevanja. Uključite aktivnosti poput krugova rukama, zamaha nogama i okretanja trupa kako biste povećali protok krvi, fleksibilnost i pokretljivost zglobova.

Nakon završetka vežbi, posvetite 5-10 minuta hlađenju i rastezanju mišića. Fokusirajte se na glavne grupe mišića, držeći svaki u položaju za istezanje 15-30 sekundi. Uključite istezanja za listove, butine, zadnjicu i ramena.

Kako da ostanete motivisani?

Doslednost je ključ vidljivih rezultata. Da biste ostali motivisani:


 • Pratite svoj napredak - vodite dnevnik treninga da biste pratili svoja poboljšanja i slavili male pobede. “Pre i posle” fotografije takođe su se pokazale kao odličan motivator za mnoge ljude, pogotovo one koji imaju želju da drastično promene fizički izgled kroz fizičku aktivnost.

 • Varijacija je ključ - rotirajte kroz različite vežbe da biste sprečili monotoniju i ciljali različite grupe mišića.

 • Pronađite partnera za vežbanje - vežbajte sa prijateljem ili se pridružite virtuelnim fitnes zajednicama kako biste ostali odgovorni i motivisani.

Započinjanje fitnes putovanja kao početnik može biti uzbudljivo i izazovno. Uključivanjem ovih dnevnih laganih vežbi kod kuće, ne samo da ćete poboljšati svoje fizičko zdravlje, već ćete unaprediti i opšte blagostanje. Zapamtite, napredak zahteva vreme, zato budite strpljivi prema sebi, ostanite dosledni i uživajte u putovanju ka zdravijem i fit izdanju sebe.




Srodni tekstovi:


Priprema za letnju formu: Kako da uz Whey protein dođete do savršenog tela za plažu

Tokom leta, svi izgledaju sjajno, ali to može dovesti do nesigurnosti kod onih koji nisu zadovoljni ...

Detaljnije

Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, sm...

Detaljnije

Nekoliko saveta kako da izgledate mlađe i budete zdravi

Pravo je vreme da počnete da mislite o sebi i svom zdravlju. Da biste izgledali mlađe i bili zdravi,...

Detaljnije

4 Namernice za bolju krvnu sliku

Kada dođe do toga da dobijete uput za laboratoriju već znate da nešto nije u redu sa va&scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS