Šta je potrebno da znate pre operacije nosa?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Estetski zahvati ni u najmanjem pogledu više nisu nepoznanica, niti nešto što izaziva strah, negodovanje ili neku drugu reakciju kod ljudi, budući da su godinama prisutne svuda i ljudi se za njih odlučuju iz najrazličitijih razloga. Ti razlozi nisu uvek estetske prirode, već mogu biti i zdravstvene, ostvarivanja veće funkcionalnosti, a kao primer za to se često uzima operacija nosa, budući da se radi i iz estetskih i iz zdravstvenih razloga.

Operacija nosa odavno ne predstavlja tabu temu, a podvrgavaju joj se kako žene, tako i muškarci, neki od njih u želji da dobiju lepši izgled, neki da dobiju mlađi izgled jer nos starenjem dobija često nepravilan izgled, a kod velikog broja slučajeva rinoplastika je potrebna kako bi se uklonili određeni problemi. Bilo kako bilo, ako razmišljate o podvrgavanju ovom zahvatu, trebalo bi da znate određene stvari.

Šta je operacija nosa?

Operacija nosa ili rinoplastika, kako se drugačije naziva, predstavlja hirurški zahvat uklanjanja grbe sa nosa ili preslaganja hrskavice kako bi se dobio drugačiji, željeni izgled nosa. Međutim, rinoplastika se ne izvodi samo iz razloga dobijanja estetski željenijeg izgleda nosa, već i zbog deformiteta koji mogu da utiču na teško disanje, glavobolje, probleme sa sinusima, kada je ovaj zahvat i zdravstveno u potpunosti opravdan. 

Preoperativni period

Pored odluke da se podvrgnete operaciji nosa, potrebno je pronaći kvalitetnog hirurga i kliniku gfde će se rinoplastika obaviti. U daljem dogovru sa lekarima potrebno je uraditi određene analize, koje će ukazati na stvarno stanje stvari u vezi sa vašim organizmom i zdravljem, što daje zeleno svetlo aanesteziologu da vas uvede u anesteziju za vreme operacije. Osim toga, da bi operacija nosa što bolje prošla, sa što manje, tj. bez određenih komplikacija, potrebno je da ne konzumirate alkohol, vigarete i brojne vitamine. Pored toga, pacijentima se zabranjuje uzimanje lekova protiv bolova koji su iz grupe nesteroidnih protivupalnih lekova sa acetilsalicilnom kiselinom jer izazivaju krvarenja i nastajanje hematoma u toku i nakon operacije, zbog čega ih je neki period pre operativnog zahvata važno izbegavati.

Naravno, uz sve ovo, pre same operacije pregled vrši i anesteziolog koji vodi računa o pacijentu tokom celokupne operacije i kroz postoperativni tok. Pacijent se uvodi u opštu anesteziju, a u zavisnosti od komplikovanosti zahvata i želje pacijenta, operacija nosa može trajati između 2 i 4 sata.

Postopoerativni tok i oporavak

Često se čuje mišljenje da nakon operacije nosa nos mnogo boli. Ovo, pak, nije istina, jer se može javiti bol u glavi, predelu nosa, ali se to rešava osnovnim lekovima za bolove, što ukazuje na to da nisu bolovi koji su nesnošljivi. Nakon operacije postavljaju se tamponi u nozdrve kao i spoljašnja utega koja fiksira nos. Tamponi se mogu skinuti i ubrzo nakon završenog zahvata ili se ostaviti još neko vreme, ali se posle nekoliko dana uklanjaju i tamponi i utega.

U prvih 72 sata od operacije nastaju najveća oteklost i modrice, nakon čega polako nestaju. Ne preporučuje se „izduvavanje“nosa prvih 2 do 4 nedelje nakon uklanjanja utege, a već nakon 10 dana od operacije pacijent se može vratiti svim svojim aktivnostima, dok se 90% oteklina uklanja nakon nekih mesec do mesec i po dana. 
Srodni tekstovi:


Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu

Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stano...

Detaljnije

Majčina dušica: zdavlje u čaši – lekovita svojstva, primena i načini upotrebe

Majčina dušica je jedna od biljki koja je u našem narodu od davnina u upotrebi i koja ...

Detaljnije

Vrste naočara za vid koje su u trendu

Naočare za vid su danas vrlo različite u pogledu proizvođača i brendova, dostupnih modela, oblika, v...

Detaljnije

Ukrasite dnevnu sobu modernim lusterima i iskoristite prednosti savremene rasvete

Savremena rasvetna tela su mnogo više od modernih dodataka u prostoru jer donose nove mogućno...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS