Koliko su bitni redovni ginekološki pregledi?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Svaka žena treba da nađe vremena jednom, a bilo bi bolje i dva puta godišnje da ode na ginekološki pregled. Kako će pregled izgledati i šta sve treba uz njega da uradite možete da nađete ovde, ako nastavite da čitate. 

Obavljanje ginekološkog pregleda

Prvu stvar koju treba da uradite jeste da zakažete redovan pregled kod vašeg ginekologa. Kada dođe vreme za vaš pregled i kada odete kod ginekologa uglavnom ćete prvo razgovarati sa njim ili njom o eventualnim promenama koje ste primetili ili možda o pitanjima koje imate. Najbolje je da dođete pripremljeni, sa listom pitanja, kako ne biste nešto zaboravili. Ako imate problema sa kontraceptivnim pilulama ili nekim infekcijama, sve to treba da poverite svom ginekologu kako bi znao šta dalje treba da radi. Nakon razgovora sledi i pregled, koji nije bolan, ali ume da bude neprijatan. Potrebno je da se opustite što više možete jer će tako brže proći i biti manje neprijatno. Nakon pregleda ginekolog vam može dati uput za rađenje briseva, a vi bi trebali, ako vam ne da sam, da tražite i uput za kolposkopiju i PAPA test. 

Rađenje PAPA testa

Papanikolau test koji je bolje poznat kao papa test je skrining metoda što znači da nije dijagnostički test i ne može da pokaže da li imate kancer grlića materice. PAPA test testira ćelije i određuje da li su normalne, abnormalne ili maligne. Postoji pet mogućih grupa na PAPA testu. Prve dve grupe su normalne ćelije, treća su abnormalne ćelije, četvrta grupa su maligne ćelije, ali mali broj istih, peta grupa su maligne ćelije i to čak veliki broj njih. Kada su rezultati PAPA testa pozitivni tada žena spada u grupu onih koje je moguće da imaju kancer grlića materice i šalje se na dalja testiranja. PAPA test nije bolan i ne traje dugo, a potrebno ga je raditi na svakih godinu dana. 

Šta je kolposklopija?

Kolposkopija je pregled koji se kombinuje sa PAPA testom, odnosno rade se zajedno jer daju 98% tačnosti u tom slučaju. Preporučuje se da se PAPA test i kolposkopija prvi put rade najkasnije do 21. godine života i u toku prve tri godine od prvog seksualnog odnosa. Kolposkopija može da bude neprijatna, ali uglavnom ne i bolna sem ako nemate neku vaginalnu infekciju. Tokom kolposkopije se pregledaju vagina, grlić materice i spoljašnje genitalije. Za vaginu i grlić materice se koristi spekulum i troprocentna sirćetna kiselina. Sirćetnom kiselinom se otklanjaja sva sluz kako bi se bolje videli organi. Ako se primete promene na ženskim organima, uzima se komadić tkiva i šalje se na biopsiju. Kolposkopija takoše nije dijagnostički pregled već može samo da ukaže na promene koje su se desile.

Vrlo je važno da idete redovno na ove preglede. Svi ovi pregledi traju desetak minuta, a jednom godišnje možete da odvojite toliko koliko god da ste zauzeti. Zdravlje treba da vam bude na prvom mestu, a pogotovo zdravlje ženskih organa. Nelečenjem problema i ne znanjem možete samo da izazove još gore stanje što nikako ne želite. 
Srodni tekstovi:


Vrste fiksnih proteza iz estetskog ugla

Obično nekada i sami znamo da su nam potrebne fiksne proteze, ali odlazak kod stomatologa odlažemo i...

Detaljnije

I veštačke zube je neophodno održavati, implante naročito

Opšte je poznata stvar da su zubni implanti nešto što na najbolji način zamenju...

Detaljnije

Starenje ne mora da bude noćna mora – vratite vašem pogledu mladalački izgled!

Vreme jako brzo prolazi, čini se da godina prođe dok trepnete. Opterećeni svakodnevnim obavezama, ne...

Detaljnije

Kako izgledaju i koliko hemoroidi traju?

Jedan od većih problema sa kojim se tokom života susretne čak 50% svetske populacije jesu hemoroidi....

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS