Ko je dobar kandidat za zatezanje očnih kapaka?


Lepota Lepota

Zatezanje očnih kapaka ili stručno blefaroplastika može biti naćin da se prevaziđu samo estetske probleme ukoliko spušteni kapci, odnosno višak kože u predelu oko očiju utiče na naš vid. To je međutim ređi slučaj. Ono što je najčešći slučaj jeste da pacijenti žele podmlađeni, odnosno mladalački izgled. Zbog toga zatezanje očnih kapaka predstavlja i jednu od antiejdžing metoda. Svako od nas kome spušteni očni kapci, jastučići tj. kesice ispod očiju, kao i spuštene obrve utiču na fizički izgled, ali i na samopouzdanje, može  da razmisli o ovom estetskom zahvatu. Sem što su kapci spušteni, ispod očiju se na donjim kapcima stvaraju kesice, ali i same obrve padaju, a sve kao posledica gubitka elastina, jer je kože u predelu oko očiju izuzetno tanka.

Odluka kao prvi korak pre intervencije zatezanja očnih kapaka

Pošto od ishoda intervencije zatezanja očnih kapaka dosta očekujemo u estetskom smslu, pre nego što donesemo konačnu odluku o operaciji, potrebno je da izaberemo kliniku i estetskog hirurga sa kojim ćemo detaljno razgovarati i to u okruženju koje će nam pružiti osećaj sigurnosti.

Posupak zatezanja očnih kapaka

Zatezanje očnih kapaka spada u jedostavnije estetske intervencije. Može se izvoditi samo na gornjim kapcima, samo na donjim kapcima ili istovremeno. Nije redak slučaj da se uz zatezanje očnih kapaka izvodi i još neka estetska koekcija, kako bi efekat bio što potpuniji. Budući da se radi o estetskom zahvatu, kada su u ptanju gornji kapci rez se izvodi na prevoju odnosno liniji kapka, a ukoliko se radi o donjim kapcima ispod donjih trepavica, ili sa unutrašnje strane kapka kako bi rez bio praktično nevidljiv. Ukoliko se oba kapka rade istovremeno, hirurg najčešće počinje operaciju na gornjim kapcima. 

Samo zatezanje očnih kapaka traje relativno kratko, oko pola sata za gornje kapke i izvodi se u lokalnoj anesteziji dok se operacija donjih kapaka izvodi u opstoj anesteziji i traje nešto duže, oko 45 minuta. Komplikacije su dosta retke, ali ukoliko se jave neophodno je odmah se konsultovati sa svojim hirurgom i pridržavati se svih njegovih uputstava. Rezovi se i na gornjim i na donjim kapcima zatvaraju malim šavovima. Ukoliko nema nikakvih komplikacija šavovi odnosno konci se uklanjaju obično nakon sedam dana, posle ćega se možemo vratiti uobičajenim aktivnostima.

Oporavak nakon zatezanja očnih kapaka

Postoperativni tok traje oko nedelju dana. Za to vreme mogu se javiti otoci i modrice oko očnih kapaka.Ono što je u tim prvim danima nakon operacije najvažnije jeste da se strogo pridržavamo saveta lekara, kako ne bi došlo do kontraindikacija. Važno je da u toku prva dvadeset četiri sata stavljamo hladne obloge na kapke. Ono što je takođe neophodno jeste mirovanje koliko god je više moguće, kao i spavanje na podignutom uzglavlju, kako bi oporavak bio što brži i prijatniji. Takođe je veoma bitmo da izbegavamo direktno izlaganje sunčevoj svetlosti nakon zatzanja očnih kapaka. Ukoliko i izlazimo napolje obavezno je nošenje sunčanih naočara,koje če ne samo zaštititi osetljivu kožu oko očiju od delovanja sunca, već i od prašine i svakog vida prljavštine koja bi mogla da nam izazove neželjene komplikacije.




Srodni tekstovi:


Koje sve vrste zavisnosti postoje i kako ih lečiti?

Zavisnost je posebno stanje u kojem osoba gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. Osobe u ovakvo...

Detaljnije

Kako do belih zuba u nekoliko minuta

Da li ste želeli blistavo bele zube, ali ne znate kako da ih postignete? Pa, niste sami, prema studi...

Detaljnije

Kako se koriste mape uma u nastavi

Kao što reče Duško Radović „dete je čovek u odelu deteta“ i zbog toga je v...

Detaljnije

Hladno vam je u stanu? Ne znate kako da sačuvate zdravlje! Možda je pravo vreme da razmislite o zameni stolarije?!

Zima je mesec koji neko voli, dok neki ne podnose hladnoću koju sa sobom nosi. Bilo hladno ili ne, v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS