Blagodati jabukovog sirćeta za naš organizam


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

zdrava ishrana voce

Jabukovo sirće se ubraja u najzdravije prirodne kiseline zato što se pravi bez dodatnih aditiva. Iz slatkih prezrelih jabuka cedi se sok koji se posle u procesu fermetacije (vrenja) pretvara u alkohol. Ovaj alkohol je specifičan zato što stvara cidar, posebnu tečnost koja se pod uticajem kiseonika i sirćetnih bakterija pretvara u prirodno jabukovo sirće kao lek. Kvalitet jabukovog sirćeta ogleda se u tome da se u procesu prirodne fermentacije čuvaju sve korisne osobine jabuka i dopunjuju vrednim organskim elementima. O značaju i kvalitetu jabukovog sirćeta se mnogo govori i piše, najveći broj stranica portala o zdravlju kao što je Zdravisimo posvećene su ovom prirodnom eliksiru i leku.

Pratite portal o zdravlju Zdravisimo za uticaj jabukovog sirćeta na kvalitetniji i zdraviji život

Zdrava ishrana je ključ zdravog života! Ova krilatica važi od davnina. Poslednjih godina se zdravoj ishrani pridaje veliki značaj zbog naglog urušavanja zdravlja virusima, bakterijama, raznim kancerogenim promenama. Za kvalitetniji i zdraviji život pratite portal o zdravlju Zdravisimo gde možete detaljno da se informišete o svim aspektima zdravog života, o  uticaja prirodnih preparata na zdravlje, o prevenciji zdravlja i alternativnoj medicini. Poseban akcenat je na promociji proizvoda kao što su razne vrste ulja, jabukovo sirće, koštunjavih i bobičastih plodova, semenki uz informacije i savete za kvalitetniji i zdraviji život. U fokusu ovog portala su tekstovi o jabukovom sirćetu kao prirodnom antioksidantu.  Uz savete na portalu o zdravlju Zdravisimo očistićete organizam od štetnih mikroelemenata i daćete mu priliku da zdravo funkcioniše. 

Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće ima mnoge blagodeti za organizam a jedan od najvažnijih je da uklanja toksine iz tela i pomaže u razlaganju ugljenih hidrata i masti. Konzumiranje jabukovog sirćeta u umerenim dozama podstiče oslobadjanje želudačnog soka sintezom probavnih enzima i stvaranjem glikogena, tako se održava normalna probava. Jabukovo sirće kao lek ima prilično jak antibakterijski učinak, u njemu ima prirodnih konzervansa koji sprečavaju rast mikroorganizama. U prošlosti su zahvaljujući jabukovom sićetu lečili rane ranjenicima na ratištu. Jabuke su poznate po brojnim vitaminima koje sadrže, oni ostaju u sirćetu i posle fermentacije i daju mu jaku analgetsku i protivupalnu sposobnost. Ljudi koji svakodnevno koriste razredjeno jabukovo sirće kao lek smanjuju rizik od imunih, upalnih i zaraznih bolesti. Vitamin E sprečava da se oslobadjaju radikali i štetno deluju na organizam, tako se sprečavaju bolesti poput kancera i prerano starenje organizma. Isti efekat na organizam ima i beta-karoten koji se nalazi u sirćetu.  Kalijum koji se nalazi u jabukovom sirćetu uravnotežuje nervni sistem pa redovna konzumacija ove kiseline dovodi do manje razdražljivosti. Jabukovo sirće aktivno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnca zato je vrlo efikasno u krizama velikog gubitka krvi. Ovaj proizvod obiluje pektinima koji snižavaju holesterol u krvi i tako značajno umanjuje rizik od srčanog udara.

jabukovo sirce kao lek

Jabukovo sirće u tradicionalnoj srpskoj medicini

 Tradicionalna srpska medicina bazirana je na verovanju u blagotvorno dejstvo koje ima jabukovo sirće kao lek. Od davnina su ga  naši ljudi koristili u lečenju, čak se u narodu veruje da je sluzava tečnost koja nastaje od soka, pre same fermentacije u alkohol lekovitija od jabukovog sirćeta. Ona provereno pomaže kod ublažavanja bolova u zglobovima i kožnih bolesti i čisti organizam od parazita koji žive u telu. Naši preci pravili su jabukovo sirće po receptu kojim su umeli da sačuvaju sve vitamine koji se u jabukama nalaze, čak i da pojačaju njihovo dejstvo. Jabukovo sirće pravi se  po tradicionalnoj recepturi od zrelih jabuka zalevinih toplom vodom jedan na jedan, manje činije meda koja se doda u smesu, 10g hlebnog kvasca po litru smese i 20g ustajalog crnog hleba po litru smese. Posuda se ostavlja na tamno ali toplo mesto i prekriva krpom. Smeša sa jabukama čuva se desetak dana onda se sirće precedi u litarske flaše. U svaki litar gotovog jabukovog sirćeta dodaje se 100 g meda. Fermentacija traje 40 do 50 dana, a po stepenu ukusa se proverava da li je sirće spremno. 

Jabukovo sirće blagotvorno za opšte jačanje organizma

Nakon zdravstvenih problema i proživljenog stresa jabukovo sirće je pravi eliksir za obnovu organizma. Kada je organizam istrošen pa ga često pogadjaju prehlade, virusi i infekcije, u ravnotežu će ga lako vratiti vitamini, minerali i važne kiseline koje se nalaze u jabukovom sirćetu. Preporuka je da se svakog jutra uzima u čaši tople vode jedna kašika jabukovog sirćeta sa dve kašike prirodnog meda. Napitak se uzima na prazan stomak svakodnevno u toku jednog meseca. Ovaj napitak uzima se u vreme kada vladaju epidemije i virusi kako bi se organizam blagotvornim dejstvom jabukovog sirćeta zaštitio od njih. Jedino je važno strogo pridržavanje proporcija: voda – sirće – med.




Srodni tekstovi:


Plima emocija ili medicinski zagonetka? Upustvo za suze koje ne prestaju

Svako od nas je doživeo trenutak kada su nam oči pune suza, bilo da je to zbog snažne emocije, vetra...

Detaljnije

Grčevi kod beba: šta treba da znate?

Kada pitate novopečene roditelje, a posebno mame, šta je to što ih je najviše p...

Detaljnije

Naočare za sunce – aksesosar ili neophodna zaštita od UV zračenja iz optičarske radnje?

Mnogi detalji nose se kao aksesoari koji upotpunjuju izgled, utiču na stilizovanje odeće i obuće i d...

Detaljnije

Upotreba eteričnih ulja u metodama prirodnog lečenja

Poznato je da su eterična ulja od davnina korišćena za lečenje i ublažavanje različitih tegob...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS