Oporavak nakon operacije nosa - sve što treba da znate


Ostalo Ostalo

U savremenom dobu skoro da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije pogledala u ogledalo i zapitala da li bi kod sebe mogla nešto da izmeni. Svakako, postoje brojne svakodnevne promene kroz način stilizovanja kose, njenog oblikovanja, šišanja, promene stila i garderobe koja se nosi, no, kod mnogih se javlja želja za nekim većim, ozbiljnijim i trajnim promenama, gde se ubrajaju estetske operacije. Decenija iza nas učinile su da medicina napreduje do neslućenih visina, što je na kraju dovelo do toga da su skoro sve estetske operacije dostupne apsolutnoj većini. Jedan od takvih zahvata svakako je i operacija nosa, koja se pored estetskog, često radi i iz drugog, zdravstvenog razloga. Kod otežanog disanja, postojanja devijacije koja je urođena ili je nastala kao rezultat nekog udarca i slično, operacija nosa je neizbežna kako bi se kvalitet života poboljšao i kako bi se omogućilo najnormalnije funkcionisanje jedne osobe. Međutim, kada se korektivna operacija nosa radi isključivo iz estetskih razloga, onda postoje najpre neki uslovi koje treba ispuniti. Od uzrasta, zrelosti, spremnosti na operaciju, generalnog zdravstvenog stanja, zavisi i da li je moguće na kraju izvesti operaciju nosa. A nakon svega sledi i ono najvažnije, oporavak i rezultati koji se od operacije nosa priželjkuju.

Postoperativni period kod operacije nosa

Najpre, veoma je važno shvatiti da je operacija nosa, ma iz kog se razloga vršila, ista kao i svaka druga operacija, te da se primereno tome treba i ponašati. Sva pravila pre i posle operacije nosa apsolutno isto važe i kod estetskog zahvata operacije nosa. Prvi, osnovni vremenski period kada je potrebno sve što doktor kaže ispoštovati korak po korak, traje oko dve nedelje, kada su otok i modrice najveći i najintenzivniji. Naravno, nestajanje otoka, nestajanje tamnih i jakih modrica zavisi od toga koliko je komplikovan zahvat bio, ali i od toga kakvo je tkivo pacijenta, kakvog je kvaliteta sama koža, što govori da je period oporavka nakon operacije nosa sasvim individualan. 

Operacija nosa

No, i pored toga, nakon operacije nosa potrebno je mirovanje u prvim danima, sve do kraja druge nedelje nakon operacije, iako se često dešava da se fizički simptomi sklone i nakon 5 do 7 dana od samog zahvata. Međutim, i nakon dve nedelje od prolaska operacije nosa, pacijenti su dužni da se pridržavaju određenih pravila. Trebalo bi da se izbegava rad sa teškim predmetima, rad teških i fizički napornih poslova, kako ne bi došlo do pucanja kapilara i krvarenja, što je posebno kod nosa veoma lako postići, jer su krvni sudovi tanki i osetljivi, mada i ovo zavisi od svakog pacijenta pojedinačno.

Veće i napronije fizičke aktivnosti, kao što su naporni treninzi, odlasci u teretane, potrebno je odložiti nekih dva meseca posle operacije nosa, te u tom periodu treba i inače izbegavati veće zamore. Iako se prvi rezultati operacije nosa mogu videti nakon dve nedelje od zahvata, krajni rezultati se kod većine vide nakon šest meseci, dok se kod nekih slučajeva čeka i do godinu dana. Sve ovo zavisi isključivo od pacijente, od toga koliko je veliki zahvat bio, u kakvom je stanju hrskavica nosa, a svakako, najviše od toga kakvo su tkivo i koža.
Srodni tekstovi:


Koji materijali su najzdraviji izbor za kožu?

U današnje vreme, svi smo svesni važnosti brige o koži i kako je pravilna nega kože ključna z...

Detaljnije

Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Šta znači SPF i u kojoj meri treba koristiti kreme sa faktorom?

Sunce je suštinski deo naših života, pružajući toplotu i svetlost koja održava sva ži...

Detaljnije

Kako odabrati najlepši muški parfem?

Muškarci vole parfeme i često ima jedan do dva koje obožavaju i kombinuju ih povrmeno, zavisn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS