Na vreme planirajte sadnju sadnica


Ostalo

Ako pitate stručnjake, kad je pravo vreme da se zasade sadnice, reći će Vam da je to kasna jesen, ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju moguće je i u toku zime, sve do marta, a posle je već kasno da se sadnica lepo razvije. Najbolje vreme za sadnu sadnica je jesen. Sadnice zasadjene u jesenjoj sadnji imaju sve uslove za bolji prijem, vlaga tokom zime omogućava sadnici bolje uslove za rast i razvoj tokom prve vegetacije. Stručnjaci u ovoj oblasti su istraživali i došli do zaključka da je jesenja sadnja idealna zbog ukorenjivanja sadnica, koje onda spremne dočekaju proleće i početak vegetacije Medjutim, ne treba čekati jesen, već se na vreme raspitati gde naći odlične sadnice, zato što je sada prodaja sadnica, kao i sve drugo, lako dostupna, ne treba da čekate pijačni dan, idete do pijace ili rasadnika koji su obično van grada, mnogo je jednostavnija i lakša kataloška prodaja sadnica.

Kataloška prodaja sadnica

Kataloška prodaja sadnica omogućava kupcima da u bilo koje doba dana i noći, kad oni za to odvoje vreme, pregledaju ponudu sadnica i odaberu ono što njima odgovara. Prodaja sadnica na ovaj način fukncioniše na principu kataloga i kataloških slika, ali ako mnogo toga drugog kupujemo na internetu, samo na osnovu slike koju vidimo, zbog čega bi se kupovina sadnica razlikovala. Savremeni rasadnici i ne mogu da posluju bez dobro organizovanih sajtova koji su u službi kupaca, kojima treba da se ponudi što jednostavnija opcija za poručivanje sadnica. Veoma lako, samo nekoliko koraka je potrebno do porudžbine. Sadnice onda stižu na kućnu adresu, uglavnom se plaćaju pouzećem, što nas navodi na zaključak da prodaja sadnica nikada nije bila jednostavnija, a ni dostupnija kupcima.

Priprema zemlje za sadnju sadnica

Pripremu zemljišta za sadnju treba započeti mnogo pre sadnje. Važniji od same pripreme i sadnje je izbor lokacije na kojoj će biti zasadjene sadnice. Ne uspevaju sve sadnice na svim podlogama, o tome treba dobro da se informišete u rasadniku, na internetu ili da kontaktirate neka stručna lica. Tražite podlogu koja ne zadražava vodu. Od izgleda parcele zavisi i sadnja sadnica, zato što se pravac pružanja redova sadnica uskladjuje sa pružanjem parcele, ali i erozijom zemljišta i odvodjenjem viška vode. Još dok ste u fazi planiranja odlučite se šta ćete saditi, izbor sadnice zavisi od vrste parcele, klimatskih uslova, kvaliteta zemljišta, sortnih karakteristika, namene sadnica ali i ponude u prodaji sadnica. Nemate uvek u ponudi ono što se zacrtali da sadite, onda želje morate da prilagodjavate onome što Vam nudi prodaja sadnica. Ukolko tražite najbolje biljke za kuću, možete pročitati ovde.

Kako biramo sadnice voća?

Neke vrste i sorte voća su samooplodne, dok su druge stranooplodne. Samooplodne, samo im ime govori, same se oprašuju, dok kod stranooplodnih vrsta treba zasaditi nekoliko sorti, dve ili tri, da bi oprašili, pri tom se vodi računa o tome da sorte oprašivači cvetaju u približno vreme kao i glavna sorta kako bi joj dali dobro klijav polen. Pri kupovini sadnice posebno se vodi računa o podlozi na kojoj je kalemljena sorta, ako je kržljava podloga stablo će biti manjih dimenzija, ali se sadi gušće, pa se uglavnom takva stabla sade u velikim voćnim zasadima. Stabla kalemljena na bujnoj podlozi formiraju veći koren, ali je i krošnja velika pa se sade na većem razmaku. U ponudi rasadnika možete naći različite vrste i sorte, konsultujte se ili sami birajte onu koja je za Vas.




Srodni tekstovi:


Simptomi koji ukazuju da je vreme za kardiološki pregled

Temeljna procena srca putem kardiološkog pregleda pruža vredne informacije o funkciji kardiov...

Detaljnije

Sve što vas zanima o tečnom kolagenu - cena, vrste, prednosti

Kolagen je vlaknasti protein koji proizvodi naše telo. Uglavnom smo napravljeni od kolagena, ...

Detaljnije

Koliko je važno vežbanje kada imate povećan holesterol?

Saveti koje ćete dobiti odmah nakon konstatovanja da imate povišen holesterol će se između os...

Detaljnije

Do boljeg zdravlja u poznijem dobu

Većina ljudi čeka penziju sa idejom da nju provede u miru i blagostanju i tokom života vredno rade d...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS