Mnogima je omiljeni jutarnji napitak, ali kafu možete upotrebiti i na druge načine


Ostalo Ostalo

Gotovo da smo sigurni da i vi spadate u ljude koji početak savršenog dana nikako ne mogu da zamisle

bez tople, domaće kafe. U ukusu kafe uživaju milijarde ljudi na planeti, ali ono što je manje poznato je da

kafa, koju gotovo svi imamo u kući, može biti upotrebljena na najrazličitije moguće načine.


Kafu volimo zbog njenog ukusa, efekta na organizam, arome i rituala, ali možemo da je zavolimo i zbog

brojnih drugih korisnih razloga. Kako ostatke kafe (taloga), zrna kafe ili mlevenu kafu možete upotrebiti

i na druge načine, pročitajte u nastavku teksta.


Omekšajte meso

Sigurno već znate da sveže meso sadrži mišićna vlakna i proteine koji poboljšavaju krvnu sliku, ali mu

mogu dati čvrstu konzistenciju, nekada žilavu i tešku za žvakanje. Zato je veće komade mesa

najpametnije pripremiti za pečenje, tako što ćete mu napraviti mekšu strukturu.


So, enzimi i kiseline su tri prirodne vrste „omekšivača“ za meso, a kako kafa sadrži prirodne kiseline i

enzime, ovo je čini posebno efikasnom u njegovom omekšavanju. Kisela priroda kafe takođe može

pomoći da se poboljša i sam ukus mesa.


Kako to postići? Jednostavno, uz pripremu mesa kada ga mažemo začinima da ostoji, dva sata ranije (pre

pripreme) utrljajte i mlevenu kafu na njega. Rezultat će biti takav da će sredina biti sočna i mekana, a

korica hrskava, bilo da meso pečete u tiganju, rerni ili na roštilju. Kao alternativu ovom receptu, možete

da sačuvate iskorišćeni talog od kafe i zamrznete ga da vam uvek bude pri ruci. Kada se odledi,

marinirajte talogom meso u frižideru do 24 sata pre kuvanja.


Svi će vas pitati za recept!


Đubrenje bašte

Većina zemljišta koje imamo po svojim dvorištima ili kućnim baštama ne sadrže osnovne hranljive

sastojke potrebne za optimalan rast biljaka. Sa druge strane, kako biljke rastu, upijaju hranljive materije

iz tla, ostavljajući ga na kraju „iscrpljenim“. Stoga, zemljište treba dodatno nahraniti ili pođubriti kako

bi se osiguralo da biljke imaju hranu koja im je potrebna da prežive. Tu na scenu stupa talog iz ispijene

šoljice kafe!


Talog kafe sadrži nekoliko ključnih minerala za rast biljaka - azot, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor,

magnezijum i hrom. Oni takođe mogu pomoći u eliminisanju teških metala koji mogu kontaminirati

zemljište, a samim tim i naše biljke. Još jedna od prednosti je ta da talog kafe pomaže u privlačenju crva,

koji su odlični za zemljište i rastresitost. Upotreba taloga na ovaj način je, takođe, jednostavna- samo ga

pospite po zemlji koja okružuje biljke. Kod nekih vrsta povrća, poput šargarepe ili rotkve, ubacivanje

taloga kafe zajedno sa semenom pomoći će klijanju i doprineti tome da biljka ima zdraviji rast.


Teranje štetočina

Različite vrste štetočina, a pod ovim pre svega mislimo na bube i insekte, ne vole jake kiseline i aromu

taloga kafe, pogotovu ako je kafa prokuvana. Zašto to ne biste iskoristili na najbolji mogući način,

umesto da kupujete štetne hemijske rastvore za prskanje insekata?


U toplim mesecima mravi znaju da budu posebno uporni kako bi ušli u kuću, a obično se skupljaju oko

mesta gde se sprema ili konzumira hrana. Možete ih sprečiti tako što ćete prosuti talog kafe oko svih tih

mesta, debljine oko jednog centimetra. Potrebno je da talog zamenite novim na svakih 15 dana, ali ćete

biti sigurni da mravi ne ulaze u vaš dom.


Puževe takođe možete držati izvan svoje bašte tankom linijom prosute kafe oko biljaka, a ukoliko želite

da svog ljubimca zaštitie ili očistite od buva, dovoljno je da ga operete mlevenom kafom. Buve od toga

beže „kao lude“.


Osveživač rashladnih uređaja

Zar nije bolje da rashladni uređaji mirišu na kafu nego na pokvareno mleko, meso ili ustajalo povrće? Bilo

da su mesta koja želite da osvežite frižideri, vertikalni zamrzivači ili kombinacija ta dva, potrebno je da u

njih stavite posudu sa svežom, mlevenom kafom i ostavite je tu dan ili dva. Kafa će upiti sve neprijatne

mirise, a ovaj trik za uništavanje mirisa deluje i za bilo šta drugo - samo stavite predmet u zatvorenu

plastičnu kesu zajedno sa otvorenom kesicom kafe i neprijatan miris će nestati.

Ovo je posebno važno ako ste tek očistili frižider, jer sve nepoželjne mirise možete u startu preduprediti

ostavljanjem kafe u vratima.


Čak i ako ne volite da pijete kafu, a niste od onih koji je kupuju za goste, razmislite o tome da uvek pri

ruci imate bar najmanju kesicu, jer uz ove korisne savete ćete najbezbednije i najpovoljnije imati brojne

benefite u svom domu.




Srodni tekstovi:


Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Namirnice koje imaju pozitivno dejstvo na proces varenja

Varenje je prirodan proces koji se svakodnevno odigrava u našem organizmu. Ovaj proces predst...

Detaljnije

Umnjaci - čemu zapravo služe i zašto ih je nekada bolje izvaditi?

Zvanična definicija kaže da su zubi takozvani kalcifikovani organi, koji su smešteni u usnoj ...

Detaljnije

Bezbedan prostor uz lampe za dezinfekciju

Jedno od glavnih pitanja koje je postavljano tokom 2020. godine, ticalo se toga na koje sve načine m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS