Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Promene u menstrualnom krvarenju

Promene u menstrualnom krvarenju Piše: CentarZdravlja.net Objavljeno: 12.11.2011. | Posljednja izmjena: 11.12.2011.


Ako menstrualna krv nije uvek jednaka za vreme menstruacije, to je vrlo verovatno sasvim normalno. Postoje slučajevi, međutim, kada promene u boji ili gustini mogu ukazivati na probleme. Važno je razgovarati s lekarom o bilo kakvim pitanjima koja vas muče.

Šta se događa za vreme menstruacije i koliko dugo ona traje?

Tokom menstrualnog ciklusa, sluznica materice se priprema za trudnoću. Ako do trudnoće ne dođe, tokom menstruacije, materica se ljušti i izlazi krv.

Prosečni menstrualni ciklus traje 28 dana. Za neke žene, ciklus može biti nešto kraći, oko 21 dan. Za druge žene on može biti i do 35 dana.

Normalna menstruacija traje između dva i sedam dana. Prosečna dužina je tri do pet dana.

Jesu li ugrušci u menstrualnoj krvi neobični tokom menstruacije?

S vremena na vreme, mnoge žene imaju ugruške u menstrualnoj krvi. Ugrušci mogu biti svetlo crvene ili tamne boje. Prisutnost više ugrušaka može promeniti boju i izgled menstrualne krvi.

Vaše telo obično oslobađa antikoagulanse da menstrualna krv ne bude zgrušana. No, kada je menstruacija obilna, nema dovoljno vremena da antikoagulansi deluju. To omogućava pojavu ugrušaka.

Ako imate česte i velike ugruške konsultujte se sa svojim lekarom kako bi utvrdio da li je sve u redu.

Je li tamna i gusta menstrualna krv normalna pojava?

Ponekad možete primetiti da menstrualna krv postaje tamno braon ili gotovo crna kao pred kraj menstruacije. To je normalna promena boje. To se događa kada je krv starija i nije izašla iz tela brzo.

Privremeno gusta menstrualna krv nije nužno razlog za zabrinutost. Međutim, redovne teške menstruacije razlog su za posetu lekaru. Mnoge žene se naviknu na obilne menstruacije, ali tokom vremena mesečni gubitak krvi dovodi do anemije, prouzrokujući slabost ili umor.

Što prouzrokuje probleme sa menstrualnom krvi?

Promene u boji i gustini menstrualne krvi su često normalne, ali postoji niz problema koji bi mogli prouzrokovati nenormalne ugruške u menstrualnoj krvi ili promene u boji ili gustini. Zapamtite, važno je razgovarati o tome sa svojim lekarom. Problemi koji mogu izazvati promene uključuju:

Pobačaj

Žene koje su pobacile mogu pronaći krvne ugruške ili sive naslage tkiva iz vagine. Ako postoji mogućnost da ste trudni, obratite se svom lekaru ako primetite krvarenje ili zgrušavanje krvi.

Fibroidi

Fibroidi su dobroćudni tumori koje se stvaraju u materici. Ne uzrokuju uvek simptome. Najčešće žene sa malim fibroidi uopšte nemaju simptome. No, neke žene mogu primetiti veće količine menstrualne krvi nego inače.

Hormonske promene

Telo se oslanja na osetljivu ravnotežu hormona progesterona i estrogena. Ti hormoni regulišu proizvodnju i debljinu endometrijuma. Kada je ta ravnoteža poremećena, može doći do zadebljanja endometrijuma i jačeg krvarenja nego inače. To takođe može uzrokovati ugruške u menstrualnoj krvi.

Hormonske promene mogu se pojaviti zbog:

  • menopauze
  • nedavne velike promene telesne težine
  • kao nuspojava nekih lekova, uključujući i steroide

Velika materica

Ako se materica nakon trudnoće ne vrati na originalnu veličinu menstrualna krv može imati vremena za prikupljanje i stvaranje ugrušaka pre nego što je puštena iz tela. To bi takođe moglo rezultirati tamnom bojom ili velikom gustinom menstrualne krvi.

Ometanje protoka menstrualne krvi

Sve što ometa ili blokira protok menstrualne krvi iz materice kroz vrat materice i iz vagine može dovesti do problema sa ugrušcima, promene boje ili gustine menstrualne krvi. Benigni polipi u materici mogu promeniti protok krvi za vreme menstruacije.

Endometrioza

Kada se tkivo endometrijuma nalazi na mestima van materice javlja se endometrioza. Simptomi mogu biti bolne i obilne menstruacije ili poremećaji u menstrualnom ciklusu. Može se povećati gustina menstrualne krvi i mogu se stvoriti ugrušci.


Više o temi: menstruacija, menstrualni ciklus, endometrioza