Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Važnost kalcijuma u ​​trudnoći

Važnost kalcijuma u ​​trudnoći Piše: www.centar-zdravlja.net Objavljeno: 04.02.2011. | Posljednja izmjena: 16.05.2011.


Kalcijum i trudnoća

Vaše telo treba kalcijum za održavanje čvrstih kostiju. Mleko, jogurt, čak i sladoled u ishrani pomažu da dobijete dovoljan dnevni unos kalcijuma. Tokom trudnoće i dojenja, vaše telo treba više kalcijuma za rastući fetus i novorođenče. Postoji mnogo drugih ukusnih izvora kalcijuma koje možete iskoristiti kako bi obogatili unos kalcijuma.

Održavanje kostiju
Reklame vas mogu uveriti da su snažne kosti kozmetički problem, kao što su čvrsti mišići ili beli zubi. Ipak, osteoporoza je ozbiljna i smrtonosna bolest.

Osteoporoza, ili patološko smanjenje gustine kostiju, utiče na više od sedam miliona Amerikanaca, od kojih je većina žena. Sedamnaest miliona Amerikanaca pati od blažeg oblika bolesti koja se naziva osteopenija. Stanje nije ništa bolje ni kod nas.

Nedostatak kalcijuma dugoročno može dovesti do pogoršanja strukture kostiju, dok su kosti tako krhke da se lako mogu slomiti. U stvari, kod napredne osteoporoze, kosti u kičmi, koje se zovu pršljenovi, mogu uzrokovati karakteristično pogrbljenje kičme.

Nedostatak gustine kostiju znači da čak i manje traume mogu izazvati frakture, a pad može dovesti do ozbiljnih povreda, kao što je lom kuka. Osobe koje pate od osteoporoze mogu s vremenom postati prikovane za krevet, kao rezultat njihove povrede, a mogu se i razviti druge ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt.

Studije su dokazale da ishrana bogata kalcijumom može sprečiti gubitak koštane mase i zaštititi od razvoja osteoporoze.


Više o temi: dojenje, kosti, kalcijum, folna kiselina, trudnoća, trudnica, ishrana, vitamin d, vitamini, osteoporoza