Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Crni čaj vs. zeleni čaj

Crni čaj vs. zeleni čaj Piše: CentarZdravlja.net Objavljeno: 22.05.2012. | Posljednja izmjena: 22.05.2012.


Čaj je već vekovima jedno od najzdravijih i najomiljenijih pića širom sveta. Poznat je kao jedan od najzdravijih stimulansa, kao jednostavan i bezbedan lek za borbu protiv raznih bolesti i poremećaja. Dostupan je u različitim ukusima, oblicima i vrstama. Međutim, mnogo ljudi se zatekne u dilemi koju vrstu čaja odabrati, nisu sigurni koji je najzdraviji. Od svih vrsta zeleni i crni čaj su vodeći što se tiče prednosti za zdravlje. Međutim, koji je bolji?

Svi listići čajeva sadrže flavonoide u kojima se prirodno pojavljuju fitohemikalije koje imaju antioksidativna svojstva. Antioksidansi sprečavaju nastanak slobodnih radikala u vašem telu za koje se misli da su uzrok mnogih hroničnih bolesti. Zdravstvene prednosti povezane sa pijenjem čaja su brojne.

Zasad znamo da redovna konzumacija čaja može da snizi krvni pritisak i nivo LDL holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Takođe može smanjiti rizik od nastanka određenih vrsta raka (rektuma, debelog creva, kože) i smatra se kako pomože kod održanja dobrog zdravlja usne šupljine i kostiju. Čini se kako podstiče zdravlje imunološkog sistema i sprečava prevremeno starenje moždanih ćelija. Deluje poprilično impresivno da sve te prednosti možete dobiti u jednoj šolji ovog napitka.

Prednosti crnog čaja

Brojna istraživanja su proučavala prednosti zelenog čaja. U odnosu na bogata antioksidativna svojstva, crni čaj se često poredi sa zelenim čajem.

Crni čaj je poznat kao prirodni napitak koji sprečava rast raka dojke, želuca i debelog creva. Ljubitelji crnog čaja to godinama tvrde, ali ipak se trebalo naučno dokazati. U poslednje vreme, naučnici su otkrili da materija, koja se nalazi u crnom caju, uistinu može zaustaviti rast malignih ćelija u telu.

Crni čaj takođe pomaže kod sprečavanja srčanog udara i srčanih bolesti. Odličan je za regulisanje nivoa holesterola, smanjuje rizik začepljenja arterija te odlično deluje za zdravlje krvnih sudova.

Crni čaj je izuzetan u borbi s virusima koji izazivaju bolesti kao što su proliv, kožne infekcije, karijes, zapaljenje pluća i cistitis.

Jedno istraživanje je pokazalo da dugotrajno konzumiranje crnog čaja može sprečiti nastanak dijabetesa.

Prednosti zelenog čaja

Zeleni čaj deluje gotovo na isti način kao i crni čaj. Međutim, zeleni čaj je nešto uspešniji u borbi protiv bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije u različitim delovima tela.

Zeleni čaj će biti odličan izbor ako se suočavate sa problemima visokog holesterola. Redovni unos zelenog čaja pomaže u smanjenju lošeg holesterola u telu i pomaže kod održavanja zdravlja srca.

Istraživanja i eksperimenti su pokazali da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa, i to zahvaljujući polifenolima koji imaju antioksidativno delovanje.

Crni čaj vs. zeleni čaj

Crni čaj je najpopularniji čaj u celom svetu. On dolazi od biljke Camellia Senesis. Crni čaj se sastoji od mladih listova i pupoljaka biljke. Listovi i pupoljci prolaze kroz proces fermentacije nakon što se osuše. Crni čaj ima jak, gorak ukus.

Zeleni čaj dolazi od iste biljke kao i crni čaj, Camellia Senesis. Jedina razlika je u tome da zeleni čaj ne prolazi kroz proces fermentacije. Umesto toga, lišće i pupoljci se pare nakon što su osuše. Zeleni čaj ima nešto blaži ukus.

Kada upoređujemo ove dve vrste čaja, glavna razlika je nivo kofeina. Kofein je jedna od supstanci kojoj naučnici posvećuju posebnu pažnju jer postoje mnoge nuspojave povezane s njim. Pa, govoreći o sadržaju kofeina u crnom i zelenom čaju, utvrđeno je da jedna šoljica crnog čaja sadrži oko 40-42 mg kofeina, dok zeleni čaj, s druge strane, sadrži relativno nizak nivo kofeina. Jedna šoljica zelenog čaja ima oko 20 - 22 mg kofeina.

Tokom konzumiranja kofeina putem bilo kojih od ove dve vrste čajeva, može doći do brojnih nuspojava kao što su nemir, nesanica, glavobolja, cesto mokrenje, mučnina. Dakle, kako biste izbegli ove nuspojave, trebate se upoznati sa svojim potrebama za kofeinom i u skladu s time ograničiti unos.

Sada je na vama je da odlučite! Pre odluke bi bilo najbolje da se upoznate sa svojim telom i potrebama. Takođe se posavetujte sa stručnjakom kako biste znali koji čaj najbolje odgovara vašem tipu tela, kao i pravu količinu koju ćete konzumirati.


Više o temi: čaj, dijabetes, srce, ishrana, zeleni čaj, holesterol, lekovito bilje, biljni lekovi, crni čaj, bolest