Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Šta stopala govore o vašem zdravlju

Šta stopala govore o vašem zdravlju Piše: CentarZdravlja.net Objavljeno: 24.01.2012. | Posljednja izmjena: 24.01.2012.


Iako se može činiti da zdravlje stopala nije toliko važno, trebali biste obratiti više pažnje na zdravlje vaših stopala. Stručnjaci kažu kako je važno brinuti o stopalima jednako kao što se brinete o celokupnom zdravlju. Stopala mogu signalizirati dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega pa čak i rak kože .

Svoja stopala svakodnevno perite toplom vodom i sapunom, naročito ako ste stariji. Takođe je važno da stopala jako dobro osušite, kako bi sprečili razvijanje mikroba i bakterija. Važno je da noge redovno pregledate. Obratite pažnju na svaku promenu kao što su crvenilo, pukotine u koži, rane ili promene boje. Nosite čiste čarape, udobne cipele i ukoliko treba, uloške za cipele.

Hladna stopala

Ukoliko su vaša stopala, naročito prsti, uvek hladni, krivac bi mogla biti loša cirkulacija koja može biti povezana sa pušenjem, visokim krvnim pritiskom, bolestima srca ili premalom aktivnošću. Hladna stopala mogu biti posledica oštećenja nerava uzrokovana dijabetesom. Drugi mogući uzroci su hipotireoza i anemija. Ukoliko su vaša stopala često hladna, obratite se svome lekaru kako bi vas uputio na pretrage i kontrole.

Bolna stopala

Kada vas stopala bole nakon dugog dana provedenog u obući, verovatno su razlog neudobne cipele ili preterano stajanje. Međutim, bol koja nije uzrokovana obućom ili predugim stajanjem, može biti uzrok pukotine u kosti stopala do koje može doći zbog preintenzivnog vežbanja ili osteoporoze.

Crveni, beli ili plavi prsti

To je bolest koja je uzrokovana naglim sužavanjem arterija. Arterije se mogu sužavati zbog stresa ili naglih promena temperature. Crvena, bela ili plava boja na prstima takođe može biti uzrok reumatoidnog artritisa , problema sa štitnom žlezdom ili bolesti žlezda.

Bol u peti

Bol u peti nastaje kada se upali područje ligamenta koji se nalazi kod kosti pete. Bol može biti najoštrija kada se tek probudite ili kada vršite bilo kakav pritisak na stopala. Mogući uzroci su artritis, prekomerna fizička aktivnost, neudobna obuća, tendonitis, infekcije kostiju, tumori i prelomi.

Povlačenje stopala

Način na koji hodate je često prvi znak problema sa stopalima. Ukoliko noge često povlačite, odnosno ne podižete od tla, verovatno je došlo do oštećenja perifernih živaca. Oštećenje perifernih živaca je u 30% slučajeva uzrokovano dijabetesom. Drugi mogući razlozi su infekcije, nedostatak vitamina i alkoholizam .

Zaobljeni nokti

Nokti su zaobljeni prema vrhu i idu prema dolju. Najčešći uzrok je tijesna i neudobna odeća, a ostali mogući uzroci su bolest pluća, bolesti srca, jetre, probavne smetnje ili infekcije.

Natečena stopala

To je obično privremena smetnja uzrokovana predugim stajanjem ili putovanjem, pogotovo ako ste trudni. Međutim, natečene noge ponekad mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja kao što su slaba cirkulacija, problemi sa limfnim sistemom, krvni ugrušak, poremećaji rada bubrega i štitnjače.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima je često među dijabetičarima, može biti uzrokovano nedostatkom B vitamina, bolestima bubrega, slabe cirkulacije u nogama i stopalima, bolestima perifernih arterija i poremećajima štitne žlezde.

Rane koje ne zarastaju

Rane na stopalima koje dugo ne zarastaju su glavni znak upozorenja za dijabetes. Dijabetes može da ošteti cirkulaciju i normalno zaceljivanje rana pa i najobičniji žulj može postati problem. Ukoliko rana ne prolazi, bez obzira na redovno čišćenje, svakako se obratite lekaru.

Bol u nožnom palcu

Ukoliko je bol u palcu popraćena crvenilom i otokom, svakako se obratite lekaru jer je moguće da bolujete od gihta ili osteoartritisa . Ukoliko je palac i krut moguće je da bolujete halluk rigidus, komplikacije artritisa, gde dolazi do promene zgloba palca koja je popraćena boli i otežanim savijanjem palca.

Svrab stopala

Svrab, koji je propraćen ljuštenjem kože, može ukazati na atletsko stopalo , gljivične infekcije koje su česte kod muškaraca u dobi između 20 i 40 godina. Reakcija na hemikalije iz kozmetičkih proizvoda, kao što su crvenilo, ljuštenje kuže i svrab, može ukazati na kontaktni dermatitis. Ako je koža na stopalima suva, propraćena bubuljicama, ljušti se i svrbi, možda je u pitanju psorijaza.

Iskrivljeni prsti

Ova deformacija može biti uzrokovana pretijesno obućom, dijabetesom, alkoholizmom i drugim bolestima koje oštećuju živce. Obratite se lekaru koji će vas uputiti na terapije, a možda će vam biti potrebna i operacija.

Grčevi

Iznenadna, oštar bol u podnožju je znak grča mišića, koji može trajati i nekoliko minuta. Najčešći uzrok je preveliko opterećenje mišića, a drugi faktori mogu biti slaba cirkulacija, dehidracija, premala količina magnezijuma, kalcijuma i vitamina D. Promena nivoa hormona, naročito tokom trudnoće, kao i poremećaji štitnjače, takođe mogu biti uzrok grčeva. Ako su grčevi jako česti, svakako posetite lekara.

Tamne mrlje

Pregledajte svoja stopala kako biste bili sigurni da nemate tamne mrlje, koje su najčešći pokazatelj raka kože. Melanom, najopasniji oblik raka kože, se može razviti i na mestima koja nisu toliko izložena suncu. Može se pojaviti čak i ispod noktiju.

Žuti nokti

Nokti na nogama mogu jako puno reći o vašem ukupnom zdravlju. Gljivične infekcije uzrokuju žute i zadebljane nokte. Međutim, takvi nokti mogu uputiti i na bolesti pluća ili reumatoidni artritis. Ukoliko su vaši nokti žuti i zadebljani, svakako se obratite lekaru.

Nokti u obliku kašike

Ponekad povreda ili česta izloženost hemikalijama može uzrokovati nokte u obliku kašike. Međutim, najčešći uzrok je nedostatak gvožđa.

Beli nokti

Pojavu belih mrlja na noktima najčešće uzrokuje povreda. Ukoliko su nokti beli i listaju se može biti infekcija noktiju i psorijaza . Ukoliko je većina nokta bela to može biti znak ozbiljnijih problema kao što su bolesti jetre, dijabetes ili kongestivne srčane insuficijencije. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim problemima.


Više o temi: dijabetes, srce, noge, pritisak, kosti, stopala