Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Arganovo ulje za lepu kožu i kosu

Arganovo ulje za lepu kožu i kosu Piše: CentarZdravlja.net Objavljeno: 07.03.2012. | Posljednja izmjena: 07.03.2012.


Arganovo ulje se proizvodi od semenki stabla argana. Cenjeno je zbog hranljivih, kozmetičkih i lekovitih svojstava. Arganovo ulje se koristi već vekovima, ali je tek nedavno dobilo svjetsko priznanje zbog koristi koju ima za zdravlje. Arganovo ulje dolazi u dva oblika, jedan se koristi u kozmetici, a drugi u kulinarske svrhe.

Koža

Arganovo ulje je antioksidans, sadrži vitamine C i E koji kožu čine zdravijom i lepšom. Vitamin E i esencijalne masne kiseline će pomoći kod nege suve kože. Odličan je kao krema i to zbog obilja masnih kiselina koje imaju odličan učinak na ten. Može sprečiti nastanak strija, ali i smanjiti vidljivost već postojećih strija.

Osobe s lošim navikama, kao što je pušenje ili preterano izlaganje suncu bez zaštitnog faktora bi takođe mogle imati korist od arganovog ulja. Ožiljci i opekotine mogu se smanjiti ili čak u potpunosti ukloniti uz pomoću arganovog ulja. Arganovo ulje reguliše pH kože i pomaže u zaštiti od faktora koji mogu proizvesti nepopravljivu štetu. Sastojci arganovog ulja će takođe pomoći kod nege masne kože.

Pomaže kod ublažavanja psorijaze i ekcema. Smanjuje količinu sebuma u ​​telu, što znači da može sprečiti i izlečiti akne. Takođe će pomoći kod uklanjanja ožiljaka nastalih zbog akni.

Arganovo ulje podmlađuje ćelije kože, daje koži elastičnost čime usporava starenje kože i nastanak bora. Odličan je i za negu kože oko noktiju. Nokti će postati sjajniji, a koža oko noktiju mekša.

Odličan je za hidrataciju kože pre nanošenja šminke. Stavite jednu ili dve kapi ulja na lice barem 5 minuta pre nanošenja šminke.

Arganovo ulje možete koristiti nakon brijanja ili depilacije kako bi smanjili iritaciju kože.

Kosa

Arganovo ulje hidrira kosu i omogućava kosi da bude mekana i glatka. Kako arganovo ulje ulazi u vlas kose, tako poboljšava njenu elastičnost i podstiče rast kose. Zbog antioksidativnih svojstava arganovo ulje obnavlja stanice vlasi i tako smanjuje oštećenja. Odlično je za sve tipove kose.

Pomaže kosi da se oporavi i vraća joj sjaj. Štiti kosu od štetnih hemikalija i feniranja. Odličan je za negu kose tokom cele godine, naročito zimi i ljeti jer je ona tada pojačano izložena štetnim uticajima.

Bojenje kose izaziva određena oštećenja, čini ju krhkom i oduzima glatkoću. Arganovo ulje će sprečiti oštećenje kose, ali će i produžiti vek trajanja boje. Bogato je omega 3 i omega 9 masnim kiselinama, zbog čega hrani kosu od vrhova do korena. Poboljšava čvrstoću kose i sprečava nastanak ispucalih vrhova.


Više o temi: koža, njega, izgled, kosa