Pratite nas: Facebook Twitter RSS

Rečnik pojmova

Lista stručnih pojmova
 
Biljke koje čiste vazduh vašeg doma

Biljke koje čiste vazduh vašeg doma Piše: CentarZdravlja.rs Objavljeno: 06.09.2012. | Posljednja izmjena: 10.12.2012.


Bilo da je noviji ili stariji, vaš dom može biti izvor štetnih i nevidljivih toksina. Ove hemikalije možete pronaći u bojama, plastici, tepisima, sredstvima za čišćenje i brojnim drugim stvarima i materijalima. Tri osnove pretnje koje se nalaze u većini domova su:

  • formaldehidi (tepisi, presvlake, lepkovi, boje i slično)
  • benzen (plastika, sintetička vlakna, maziva, pesticidi i još mnogo toga)
  • trikloretilen (razređivači, lepkovi i slično)

Srećom, priroda je pronašla način da okolinu u kojemu boravimo ostane čist. Postoje mnoge biljke koji su moćna sredsta čišćenja vazduha. Mi smo izabrali najefikasnije biljke i savete pomoću kojih ćete njihova svojstva prečišćavanja vazduha održati na maksimumu.

Spatifil

Spatifil je biljka koja pripada porodici ljiljana i čisti vazduh od benzena, formaldehida, trikloretilena i još mnogih drugih jedinjenja. Kako biste poboljšali svojstva čišćenja vazduha, redovno čistite listove od prašine i negujte bele cvetove.

Uspeva na svetlijem području. Neka zemlja bude uvek vlažna i jednom mesečno tokom proleća i leta obogatite zemlju tečnim đubrivom. Tamno mesto će otežati razvoj cvetova.

Spatifil iz vazduha eliminiše formaldehide, benzene, trikloretilen, ksilen i amonijak.

Dracena

Možete je pronaći u svim oblicima, veličinama i bojama. Ulepšaće prostor, biti dekorativni deo doma i istovremeno čistiti vazduh. Neke vrste dracene rastu i u uslovima slabog osvetljenja, dok nekima ipak treba više svetla.

Neka zemlja bude vlažna, ali ne previše jer prevelika količina vode može ugroziti rast biljke. Zemlju biljka jednom mesečno tokom proleća i leta obogatite tečnim đubrivom.

Dracena iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, metilbenzene, benzene i trikloretilen.

Hrizantema

Dok će orhideje i anturium napraviti dobar posao u pročišćavanju vazduha, hrizantema je jedna od najboljih. Tehnički nije kućna biljka, već sezonska koja u vašem domu uz pravilnu negu može biti oko 6 nedelja.

Hrizantema stavite na mesto koje je svetlo, ali nije izloženo direktnom svetlu. Svaki drugi dan proverite da li je zemlja dovoljno vlažna i nemojte preterivati sa đubrivom.

Hrizantema iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, benzene i amonijak.

Bambus palma

Jednostavna elegancija je izraz koji najbolje opisuje ovu biljku. Raste između 01:03, a dom će snabdeti idealnom količinom vlage, što uvek dobro dođe zimi zbog grejanja.

Iako zahteva svetlo mesto, nemojte ovu biljku staviti na mesto koje je izloženo direktnom suncu. Neka zemlja bude vlažna i tokom leta je svaki mesec obogatite tečnim đubrivom.

Bambus palma iz vazduha eliminiše formaldehide, ksilen, hloroform, ugljen monoksid i još mnoga druga jedinjenja.

Engleski bršljan

To je zimzelena biljka koja je dobro prilagođena unutrašnjim uslovima. Engleski bršljan je jednostavno uzgojiti i odličan je za prostore sa slabijim osvetljenjem. Preporučuje se kod uklanjanja alergena kao što je plesan.

Najbolje će rasti na svetlom mestu koje nije izloženo direktnom suncu. Redovno zalivajte biljku kako bi zemlja bila uvek vlažna. Ipak, tokom zime nemojte preterivati sa zalivanjem.

Engleski bršljan iz vazduha eliminiše benzene, ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i još mnogo toga.

Leptir palma

To je mala, ali graciozna, biljka sa Madagaskara. Leptir palma je jedna od najboljih ovlaživača, ali i pročišćivač vazduha, a uz to će imati i dekorativnu ulogu.

Uzgajajte je na svetlom mestu izvan direktnog izvora sunca. Osigurajte dovoljnu količinu vode, ali ne preterujte zimi. Jednom mesečno zemlju obogatite tečnim đubrivom.

Leptir palma iz vazduha eliminiše benzene, ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i mnoga druga jedinjenja.

Fikus

To je zimzelena biljka poreklom iz Indije. Zbog tropskog izgleda će lepo ukrasiti vaš dom. Listovi su obično široki, tamno zeleni i sjajni. Najefikasnija je kod uklanjanja formaldehida iz vazduha.

Rastu u osvetljenim prostorima. Tokom rasta biljku redovno zalivajte i jednom mesečno joj osigurajte đubrivo obogaćeno azotom. Listove redovno čistite od prašine kako bi očuvali njihov sjaj.

Fikus iz vazduha eliminiše ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i još drugih jedinjenja.


Više o temi: porodicu, čišćenje