Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 
Lek za multiplu sklerozu

24.10.2008.

Lek za multiplu sklerozu

Lek proizveden za lečenje leukemije mogao bi se upotrebiti i za borbu protiv multiple skleroze (MS), tvrde naučnici.

Istraživanje sprovedeno na poznatom engleskom univerzitetu "Universiti of Cambridge", a objavljeno u casopisu "Nev England Journal of Medicine", pokazalo je da lek Alemtuzumab zaustavlja progresiju bolesti kod pacijenata u ranom stadijumu multiple skleroze s pogoršanjima i poboljšanjima.

Naučnici tvrde i da bi lek mogao ispraviti prethodna oštećenja do kojih je došlo zbog bolesti, no i da bi mogao imati ozbiljne nuspojave. Otkada je lek proizveden sedamdesetih godina prošlog veka, upotrebljava se za lečenje leukemije, tako što ubija maligne bele krvne ćelije imunološkog sistema.

Tokom tri godine, naučnici sa pomenutog univerziteta pregledali su 334 pacijenta sa oblikom bolesti koji ima poboljšanja i pogoršanja, a koji nisu do sada bili lečeni.

Otkrili su da je lek smanjio broj napada čak i do 74%, što je veći procenat nego što ga ima konvencionalna terapija. Profesor Alastair Compston ​​rekao je: "Alemtuzumab je eksperimentalni lek u lečenju multiple skleroze koji najviše obećava, i nadamo se da će treća faza ispitivanja potvrdi da može da stabilizuje bolesti, ali i dovesti do delimičnog oporavka onoga za što se pre mislilo da je nepovratno oštećeno. "

Lee Dunster, voditelj istraživanja u britanskom Društvu obolelih od multiple skleroze dodao je: "Ovo je prvi lek koji je pokazao potencijal za zaustavljanje, pa čak i popravljanje oštećenja nastalih ovom bolešću, i ta novost će opravdano probuditi nadu kod ljudi koji s ovom bolešću žive iz dana u dan. " "Potrebno je još posla kako bi se dokazalo da lek ima dugoročnu efikasnost is nestrpljenjem očekujemo rezultate naredne faze istraživanja", zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

www.mojdoktor.hr

Više o temi: lekovi, multipla skleroza