Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 
Kafa sprečava nastanak dijabetesa?

19.11.2013.

CentarZdravlja.rs

Kafa sprečava nastanak dijabetesa?

Kafa je odličan izvor polifenola, jedinjenja koje pronalazimo u tamnoj čokoladi i crnom vinu.


Svakodnevna i umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od nastanka dijabetesa kasnije u životu, i to za 25%, otkrivaju nam naučnici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Information on Coffee.

Naučnici su ustanovili da 3-4 šoljice kafe dnevno odlične za dodatnu prevenciju dijabetesa tipa 2.

"Kafa je predmet velikog broja istraživanja, a njeno delovanje još uvek nije u potpunosti poznato", izjavio je voditelj istraživanja prof. Siamak bidel.

Kafa je odličan izvor polifenola, jedinjenja koje pronalazimo u tamnoj čokoladi i crnom vinu. Polifenoli imaju antioksidaciono dejstvo, odnosno, smanjuju nivo slobodnih radikala u telu.

"Kafa je ukusna, pristupačna i podiže nivo energije, zbog toga nam se čini tako jednostavnim i teškim za poverovati da može da spreči nastanak dijabetesa kasnije u životu", dodao je dr Bidel.

Antioksidaciono dejstvo kafe će pomoći u smanjenju hronične upale u telu, čime će se značajno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kada se kafa kombinuje sa zdravim životnim navikama, odnosno vežbanjem i raznolikom i uravnoteženom ishranom, ona doprinosi prevenciji različitih bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2.

Naučnici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno sprovesti ocenjivanje spoljnih stručnih saradnika.


Više o temi: dijabetes, srce, ishrana, kafa