Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 
Biohemijska trudnoća se dešava češće nego mislimo

14.09.2009.

Tina Grdić

Biohemijska trudnoća se dešava češće nego mislimo

Tokom biohemijske trudnoće krvarenje je pojačano, često s komadićima krvavog tkiva, a redovno ga prate i bolni grčevi.


Verujemo kako je većina žena u životu imala prijateljicu koja je imala polne odnose s partnerom, nakon čega joj je kasnila menstruacija. Međutim, nakon otprilike nedelju dana kašnjenja dešava se da dobije krvarenje.

Većina žena u tom trenutku pomisli kako je dobila menstruaciju ne znajući kako je zapravo pobacila embrio. Ovakva se trudnoća naziva biohemijskom, jer je žene gotovo nikada ne uspevaju da otkriju, a krvarenje izgleda gotovo jednako kao i klasična menstruacija.

Biohemijska trudnoća ne može se otkriti ultrazvukom

Naziv biohemijska trudnoća stvoren je zato što se ona otkriva samo analizom krvi, odnosno takozvanim Beta testom. Tom se pretragom utvrđuje količina Beta hCG hormona kojeg luči tkivo posteljice u svrhu očuvanja zametka.

Takođe, u slučaju trudnoće pri njenom otkrivanju ne pomažu klasični testovi za trudnoću, jednako kao ni ginekološki pregledi sa ultrazvukom, već se ona može utvrditi jedino vađenjem krvi.

Ukoliko se trudnoća dogodi, menstruacija može da kasni, te se naknadno pojaviti. Većina žena će u tom trenutku odahnuti, te pomisliti kako nije zatrudnijela, jer je naposlijetku dobila 'menstruaciju '. Međutim, ukoliko je došlo do začeća, a da žena toga nije svesna, zakasnelo obilno krvarenje je zapravo abortus.

Telo odbacijue plod s hromozomskom anomalijom

Kontaktirali smo specijalistu ginekologije i opstetricije, Renatu Dragun, kako bi nam pojasnila zašto do takvog odbacivanja embriona dolazi i ima li žena nakon ovakvog nemilog događaja razloga za brigu.

- U medicini se ovakav proces naziva prirodnom eugenikom. Dakle, telo samo bira dobre plodove. Kada je na primer imunološki sistem oslabljen, telo prepoznaje kako nešto nije u redu, te odbacuje embrion s 'greskom '. Telo prepoznaje plod koji ima kromosonsku anomaliju, pa ga samo uklanja iz organizma - objašnjava doktorka.

Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se hromozomske anomalije, pa je 'greška ' prilikom spajanja jajne ćelije i spermatozoida često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput na primer, hlamidije.

Gotovo polovina svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem

Dragun objašnjava kako se abortus ipak može razlikovati od menstruacije. Krvaranje je tada pojačano, često s komadićima krvavog tkiva, a neretko ga prate i grčevi.

Doktorka objašnjava kako se učestalost biohemijske trudnoće povećava sa brojem godina žena, te da ipak ima nešto dobro u takvoj trudnoći, jer telo onemogućava napredak embriona koji se nikada ne bi mogao kvalitetno i normalno razvijati.

Zanimljivo je znati i kako gotovo polovina svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem, uglavnom jer se oplođeno jajašce ne uspeva implantirati, a kada se implantira ubrzo nakon toga propadne.

S druge strane, rezultati studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je 54 odsto pacijentkinja koje su pre veštačke oplodnje imale biohemijsku trudnoću, lakše zatrudnelo prilikom sledećeg postupka oplodnje, suprotno od 46% pacijentkinja koje nikako nisu uspele zatrudneti.


www.javno.com

Više o temi: trudnoća, menstruacija, embrion, abortus