www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu

Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo o leku priloženo u ambalaži. Za obaveštenje o indikacijama, merama opreza kao i nuspojavama pitajte vašeg lekara ili farmaceuta.

Hialuron direct

Napomena: Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

  • Recept: NE

Namjena

kod osteoartritisa
kod povreda zglobne hrskavice
kod degenerativnih promjena zglobova
kod sportskih ozljeda
kod otežane pokretljivosti, bolova i zakočenosti zglobova

SVOJSTVA I PODRUČJA PRIMJENE

Hijaluronska kiselina je glavni sastojak sinovijalne tekućine koja se nalazi u zglobovima i neophodna je za podmazivanje zglobne hrskavice. Sa starenjem organizma proizvodnja hijaluronske kiseline se smanjuje što dovodi do smanjenja viskoznosti i sve većeg razrjeđenja sinovijalne tekućine. Zglobovi postaju bolni i teško pokretljivi. Slično je i kod osteoartritisa kada hrskavica i druge zglobne strukture počinju propadati, a upalni proces u zglobovima dovodi do smanjene proizvodnje hijaluronske kiseline, što ima za posljedicu smanjeno podmazivanje zglobova. Redovito uzimanje hijaluronske kiseline pospješuje podmazivanje zglobova, povećava viskoznost sinovijalne tekućine, hrani zglobnu hrskavicu te omogućuje zglobovima da sačuvaju gipkost i pokretljivost.

- Ostali proizvodi

Dodaci ishrani

Dodaci ishrani su proizvodi koji se sastoje od jedne
ili više esencijalnih hranjivih supstanci kao što su vitamini,
mineralne supstanci, lekovite trave, biljne supstance, aminokiseline,
te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih supstanci.

Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete,
kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.