Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

GIHT

Lečenje

U akutnom napadu se, uz mirovanje, propisuju lekovi koji suzbijaju upalu i bol (nesteroidni protivupalni lekovi). Takođe se za olakšavanje bola, kao i sprečavanje budućih napada koristi lek kolhicin. To je najstariji delotvorni lek protiv gihta. Kada se uspeh u lečenju uznapredovalog gihta ne postigne Kolhicin ili nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, tada se propisuju kortikosteroidi.
U dugoročnom lečenju gihta koriste se lekovi koji sprečavaju stvaranje mokraćne kiseline (alopurinol) ili koji pospešuju izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima (probenecid).

Takođe je važno sprovoditi mere za sprečavanje napada gihta. To uključuje redukciju telesne težine, dovoljan unos tečnosti, pravilnu ishranu i smanjen unos alkohola. U ishrani treba izbegavati namirnice bogate purinom: iznutrice, mesne prerađevine, živinu, školjke, sardine u ulju, kvasac, mahunarke, gljive. Prema nekim saznanjima, povrće bogato purinom kao spanać, špargle, karfiol, prokelj ne povisuju rizik za napad gihta.
Uz pravilno lečenje i mere prevencije giht se može uspešno držati pod kontrolom, što omogućava većini bolesnika da žive normalan život.

vvv.mojdoktor.hr