Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM

Šta je antifosfolipidnim sindrom?

Antifosfolipidna sindrom je poremećaj imunog sistema kojeg karakteriše pojačano zgrušavanje krvi i / ili neke od komplikacija u trudnoći kao što su spontani pobačaji, neobjašnjiva smrt ploda, prevremeni porođaj te prisutnost antifosfolipidnih antitela (kardiolipinskih i antikoagulacijskih) u krvi.

Kod osoba sa antifosfolipidnim sindromom kod kojih se krvnim pretragama utvrdi prisustvo antifosfolipidnih antitela razviju se i simptomi bolesti.

Antifosfolipidna sindrom ima još i naziv sindrom fosfolipidnih antitela, a poznat je i kao Hughesov sindrom po lekaru koji ga je prvi opisao.

Antifosfolipidna antitela mogu se naći iu krvi zdravih ljudi pa se tako izveštava o prisutnosti antifosfolipidnih antitela u otprilke 2% zdrave populacije. Antifosfolipidna antitela mogu biti nakratko prisutna u krvi npr za vreme infekcije bakterijama, virusima (hepatitis, HIV) ili parazitima (npr. malarija). Neki lekovi takođe mogu uticati na pojavu antifosfolipidnih antitela u krvi kao što su antibiotici, kokain, hidralazine, procainamid i kinin.

Uglavnom se smatra da protein, antifosfolipidna antitelo, nije protein koji inače treba biti prisutan u krvi te se njegova prisutnost povezuje sa brojnim bolestima u koje ubrajamo:

  • abnormalno zgrušavanje (trombozu) u arterijama (moždani udar, infarkt) i / ili u venama (flebitis)
  • spontane pobačaje
  • abnormalno nizak broj krvnih pločica (trombocitopenia)
  • ljubičasto prošarana koža (livedo reticularis)
  • migrenozne glavobolje
  • redak oblik upale nervnog tkiva mozga i kičmene moždine-transverznog mielitisa.

Antifosfolipidna antitela otkrivena su u preko polovine broja osoba obolelih od sistemskog lupusa erithematosus.

Istraživači su u poslednje vreme počeli povezivati prisutnost ovih antitela kod osoba koje imaju sporo napredujuće teškoće s pamćenjem te u jednom atipičnom obliku multiple skleroze.

Koji laboratorijski testovi mogu pomoći dijagnostikovanju antifosfolipidnog sindroma?

U krvi pacijenata sa antifosfolipidnim sindromom mogu se pronaći razna antitela na molekule koje zovemo fosfolipidi. Pretrage uključuju:

  • VDRL / RPR (test za sifilis koji može biti lažno pozitivan kod ovih pacijenata)
  • lupus antikolagulant
  • produženi PTT
  • kardiolipinska antitela.

Kao što je već prethodno rečeno, antikardiolipinska antitela mogu se pronaći kod pacijenata sa imunološkom bolesti, sistemskim lupusom erithematosus kojeg karakteriše abnormalna produkcija različitih antitela.

Koji je uzrok antifosfolipidnog sindroma?

Uzrok ovog sindroma nije u potpunosti poznat. Antifosfolipidna antitela redukuju nivo annekina V, proteina koji veže fosfolipide i ima snažno antikoagulacijski delovanje. Snižavanje nivoa annekina V smatra se mogućim mehanizmom koji je odgovoran za povećanu sklonost zgrušavanje krvi i spontanim pobačajima karakterističnim za ovaj sindrom.

Antifosfolipidna antitela kao što su antikardiolipinska takođe se povezuju sa sniženim nivoima prostaciclina, hemijskog spoja koji sprečava skupljanje trombocita u grude.