Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

DEFORMACIJA NOSNE PREGRADE

Definicija

Deformacija nosne pregrade (deviatie septi nasi) jest poremećen položaj pregrade koja deli nosnu šupljinu na dva dela.
Životinje i deca normalno imaju ravnu nosnu pregradu, međutim kod ljudi u odraslom dobu nastaje manja ili veća deformacija kao normalna pojava. Tačan uzrok ovoj pojavi, iako postoje neke pretpostavke, nije poznat.

Šta je nosna pregrada

Nosna pregrada je vertikalni zid koji deli nosnu šupljinu u dva dela. Napred je građena od hrskavice (septalna hrskavica), a pozadi od tanke kosti (lamina perpendicularis Etmoidne kosti i vomer). Nosna šupljina i septum obloženi su tankom membranom tkiva koja se naziva sluznica.

Podela

Deformacija se može podeliti prema vremenu nastanka i obliku.
Prema vremenu nastanka može biti urođena ili stečena.
Stečena najčešće nastaje zbog udarca ili pada na nos, a vrlo retko zbog bolesti u nosnoj šupljini. Povreda često nastaje krajem prve iu drugoj godini života kada dete uči da hoda. Često je jedini simptom blago krvarenje iz nosa pa se deformacija ne uoči. Nosna pregrada može se deformisati i tokom porođaja kada glavica prolazi kroz uski porođajni kanal.

Prema obliku, pregrada je najčešće deformisana u obliku slova 'S ', a česte su deformacije u obliku grebena, trna, neravnine i zadebljanja. Kad prednji deo pregrade strši izvan svog normalnog položaja u levo ili desno nosno predvorje, govorimo o delimičnom iščašenju (subluksacija). To se vidi ako se vršak nosa podigne prema gore.