Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

UPALA KRAJNIKA


Šta je angina?

Pod pojmom angina obično se podrazumeva upala ždrela, krajnika i limfnih čvorova na vratu uz pridruženu povišenu telesnu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima.
Krajnici (tonzile) su par specijalizovanih limfnih čvorova smeštenih s obe strane grla, odmah iza i iznad jezika. Ako se leče antibioticima, simptomi bakterijske upale krajnika trebali bi nestati nakon samo nekoliko dana. Danas se lekari mnogo teže odlučuju na uklanjanje krajnika operativnim putem. To je delimično zbog toga što se upala krajnika često može delotvorno lečiti kućnom negom ili antibioticima, koji smanjuju rizik od mogućih komplikacija. O operaciji se razmišlja ako upala krajnika utiče ne detetov sluh ili disanje, ili se pojavljuje neuobičajeno često.

Znaci i simptomi

Zbog upale detetovi krajnici obično postanu vidljivo crveni i otečeni. Na inficiranim krajnicima mogu se primetiti površine sa belim sekretom poput belih tačkica. Ponekad adenoidno vegetacije (treći krajnik) takođe mogu biti otečeni, iako ih ne možemo videti. To limfno je tkivo smešteno na zadnjem delu grla, iznad područja gde se nalaze krajnici.
Drugi znaci i simptomi angine uključuju:
- Jak bol u grlu i teško gutanje
- Glavobolju
- Povišenu temperaturu i drhtavicu
- Umor
- Bolne i uvećane limfne čvorove na vratu

Uzroci

Krajnici su deo imunog sistema i pomažu kod zaštite od mikroorganizama koji mogu izazvati infekciju. Oni to čine tako da pohranjuju bele krvne ćelije koje gutaju bakterije i viruse kako oni ulaze kroz nos i usta. To dovodi do lagane infekcije u krajnicima. Infekcija tada potiče imunološki sistem na stvaranje antitela protiv budućih infekcija. Ali krajnici ponekad mogu biti savladani od bakterijske ili virusne infekcije. Zbog toga oteknu i upale se. Beta-hemolitički streptokok odgovoran je za većinu slučajeva upale krajnika. Ali i mnogobrojni respiratorni virusi, uključujući Epstein-Barrov virus (EBV), koji uzrokuje mononukleozu, takođe mogu uzrokovati upalu.

Faktori rizika

Od angine obično obolevaju deca u dobi između 3 i 6 godina dok njihov imuni sistem još nije u potpunosti uspostavljen. Rizik za dete je još veći ako pohađa školu ili vrtić. Virusi i bakterije se razmnožavaju na mestima na kojima su ljudi, a posebno deca, u bliskom kontaktu nekoliko sati svaki dan. Izlaganje pasivnom pušenju takođe povećava detetov rizik od upale krajnika kao i od drugih infekcija gornjih disajnih puteva.

Kada treba potražiti lekarski savet

Angina može dovesti do komplikacija ako se ne leči. Nazovite lekara ako dete ispunjava jednom od sledećih kriterijuma:
- Ima simptome angine koji traju duže od 48 sati, posebno ako su propraćeni visokom temperaturom (39 ° C ili višom kod dece),
- Već je bolovalo od angine,
- Ima grlobolju koja se pogoršava uprkos korišćenju antibiotika,
- Bilo je izloženo gnojnoj upali grla.
Odmah potražite lekarsku pomoć ako dete ima poteškoća pri disanju ili gutanja bilo čega, uključujući slinu. Takođe potražite hitnu lekarsku pomoć ako se pojave novi znakovi ili simptomi kao što su jaka glavobolja, bolovi u grudnom košu, bolovi u zglobovima, osip ili povraćanje.

Pretrage i dijagnoza

Lekar će verovatno dijagnostikovati anginu na osnovu fizikalnog pregleda i kulture brisa grla. Tokom pregleda, lekar će upotrebiti spatulu za jezik kako bi dobro pogledao detetove krajnike. Provjerit će da li postoji crvenilo i gnoj na krajnicima i zadnjoj strani detetovog grla. U većini slučajeva, lekar će takođe uzeti bris grla kako bi proverio da li su prisutne bakterije. Kod ovog jednostavnog ispitivanja, sterilni štapić se protrlja po zadnjoj strani detetovog grla kako bi se dobio uzorak izlučevina. Uzorak se zatim analizira u laboratoriji. Lekar može odrediti lečenje na osnovi rezultata kulture brisa grla ili brzog ispitivanja na streptokoke koje se provodi u ordinaciji. To je ključni podatak jer virusne infekcije ne odgovaraju na lečenje antibioticima.

Komplikacije

Ako se ne leči, angina može dovesti do nakupljanja gnoja (apscesa) između jednog krajnika i okolnih mekih tkiva (peritonzilararni apsces). Apsces može pokrivati velik deo mekog područja na zadnjoj strani nepca u detetovim ustima (meko nepce). Ponekad oteklina može biti tako jaka da se nepce i jezik sastanu, priječeći protok vazduha zbog čega disanje postane izuzetno teško. Ponekad, otečeni krajnici ili adenoidno vegetacije ( "treći krajnik ") mogu sprečiti detetove disajne organe, otežavajući disanje. Otečene adenoidno vegetacije, limfno tkivo smešteno na zadnjoj strani grla, iznad zadnjeg dela mekog nepca, može takođe zatvoriti cevi koje vode od detetovog nosa do ušiju (Eustahijeve cevi). To može dovesti do nakupljanja tečnosti koje ponekad ima za posledicu infekciju srednjeg uha, što može uticati na detetov sluh ili razvoj govora. U nekim slučajevima, povećane adenoidno vegetacije mogu čak izazvati hrkanje i uticati na kvalitet detetovog sna. Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu takođe izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu, upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, nervni sistem i kožu. To je jedan od razloga zašto je tako važno da dete u celosti iskoristi lek koji je lekar prepisao za bakterijsku infekciju.

Lečenje

Poslednjih godina lečenje angine se izmenilo. Glavni naglasak više nije na hirurškom uklanjanju detetovih krajnika (tonzilektomija). Staro mišljenje da je većina dece kojima su uklonjeni krajnici manje osetljiva na prehlade i druge respiratorne bolesti je samo to - staro mišljenje. Zapravo, slučaj može biti baš obrnut. Ipak, operacija može biti najbolje rešenje za neku decu.

Lekovi

Upala krajnika koja je uzrokovana streptokoknom infekcijom obično se leči antibioticima kao što je penicilin. Kod osoba preosetljivih na penicilin dobar izbor je azitromicin. Ponekad, posebno kod male dece koja imaju poteškoće kod gutanja, penicilin se daje injekcijom. Antibiotike obično treba uzimati barem 10 dana. Iako će se dete verovatno osećati bolje nakon jednog ili dva dana, važno je dovršiti u celosti lečenje antibioticima. Prekidanje lečenja potpomaže stvaranje sojeva bakterija koje su otporne na antibiotike. Pored toga, infekcija se može vratiti, uzrokujući potencijalno ozbiljne komplikacije. Nažalost, za sada ne postoji nikakvo lečenje virusa koji uzrokuju upalu krajnika. To znači da ćete se vi i vaše dete morati usredsrediti na mere olakšavanja bolesti sve dok virusna infekcija ne prođe svoj tok. Može proći od 7 do 14 dana dok se dete u potpunosti ne oporavi.

Hirurško lečenje

Ponekad, lekar može preporučiti da se detetovi krajnici, a možda i adenoidno vegetacije ( "treći krajnik ") uklone. Ovo rešenje se obično koristi samo kad upale krajnika utiču na detetovo opšte zdravlje ili ometaju disanje ili sluh.
Tonzilektomija se obično sprovodi kao kratkotrajna operacija. To znači da će dete moći ići kući drugi dan nakon što je izvršena operacija. Međutim, do potpunog oporavka može proći i do 2 nedelje. Nakon operacije, dete može imati priličnu grlobolju. Takođe može imati i bolove u ušima. Potrebno je piti dosta tečnosti sobne temperature. Korišćenje ovlaživača koji proizvodi hladnu maglicu u detetovoj sobi takođe može pomoći. Ali ne zaboravite čistiti ovlaživač svaki dan jer bakterije i plesni izvrsno uspevaju u nekim ovlaživačima. Tokom prve nedelje nakon operacije, nastojite držati dete podalje od većih grupa ljudi i osoba koje bi mogle biti bolesne. Dete je u to vreme osetljivije na infekcije. Takođe, imajte na umu da uklanjanje krajnika i adenoidnih vegetacija može smanjiti infekcije grla, ali ih ne mora u potpunosti sprečavati.

Prevencija

Temeljno pranje ruku još je uvek najbolji način sprečavanja svih vrsta infekcija. Zbog toga je važno redovno prati ruke i pokazati deci kako se temeljno peru ruke. Koristite sapun i tekuću vodu. Ako je moguće, obrišite ruke peškirom za jednokratnu upotrebu, kao što je papirnati peškir. Zatvorite vodu koristeći papirni ubrus. Nastojte da odaberete vrtić u kojem se od dece zahteva da peru ruke nekoliko puta na dan, a ne samo pre jela. Proverite da li su umivaonici dovoljno niski da ih deca mogu dosegnuti. Pored toga, naučite decu da pokrivaju usta kad kašlju ili kišu. I ako dete ima tonzilitis, pazite da niko drugi ne koristi njegovu čašu i pribor za jelo. Perite ih temeljno u vrućoj vodi sa sredstvom za pranje sudova ili u mašini za pranje sudova.

Kako si možete sami pomoći

Evo nekoliko predloga za olakšavanje simptoma upale krajnika. Mnogo se odmarajte. San pomaže telu u borbi protiv infekcije. Dete treba da ostane kod kuće dok u potpunosti ne prestane visoka temperatura i dok se ne oseća bolje. Pijte mnogo mlake tečnosti koje ublažavaju grlobolju. Supa i čaj su dobar izbor. Ispirajte grlo toplom slanom vodom. Ako je dete dovoljno veliko, ispiranje grla nekoliko puta dnevno može pomoći ublažiti bolove u grlu. Pomešajte 1 / 2 do 1 čajnu kašičicu kuhinjske soli u 2 dl tople (mlake) vode. Recite detetu da ispljune tečnost nakon ispiranja grla. Lekar vam može preporučiti da detetu date neki antipiretski lek (paracetamol sirup npr Plicet) kako bi smanjili temperaturu. Zbog opasnosti od Reievog sindroma, bolesti koja može ugroziti život, nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu deci ispod 16 godina. Takođe budite pažljivi is paracetamolom. Kako bi bili sigurni, nikad nemojte davati detetu bilo koji lek u većoj dozi od preporučene. Obratite se lekaru ili farmaceutu ako imate bilo kakvih pitanja.

vvv.plivazdravlje.hr