Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

ALERGIJE NA LEKOVE

Pretrage i dijagnoza

Fizički pregled

Osim fizičkog pregleda lekar će imati niz pitanja. Na primer, može pitati koliko dugo ste uzimali lek pre nego što su počeli simptomi.

Krvni testovi

Uzorak krvi može se koristiti samo za otkrivanje alergije na nekoliko lekova, kao što su određeni antibiotici, lekovi za opuštanje mišića i insulin. Kožni testovi se najčešće koriste jer su tačniji u otkrivanje alergija, ali testiranje krvi se može se koristiti kada neko ima ozbiljnu reakciju na koži. A testiranje može uzrokovati dodatnu reakciju.

Kožni testovi

Za neke lekove, uključujući i određene antibiotike, kožni testovi pomažu kako bi se utvrdilo da li ste alergični. Mala količina leka se ubrizgava u kožu podlaktice ili leđa. Ako ste alergični razviće se crvenilo ili druge reakcije.

Testovi provokacije

Postepeno se povećava doza leka koji izaziva alergiju. Reakcija označava moguću alergiju ili osetljivost na lek. Ako je reakcija na lek blaga ili nema dokaza o alergijskoj reakciji, lek može biti siguran izbor lečenja. Ovaj test se obično koristi samo kada nema zamenskog leka ili on neće dobro delovati. Rizici uključuju teške reakcije i anafilaktički šok .