Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

HIRZUTIZAM

Uzroci

Do puberteta, vaše telo je pokriveno s finim, bezbojnim dlačicama. Kada počnete da polno sazreva, muški polni hormoni androgeni pomažu tim dlačicama na pojedinim delovima tela da postanu tamne, uvoj i grublje. Neželjen rast takvih dlačica kod žena (hirzutizam) može rezultirati zbog viška androgena ili zbog povećane osetljivosti folikula dlake na androgene.

Oko polovine žena s blagim hirzutizma ima visok nivo androgena. Teški hirzutizam je obično uzrokovan visokim nivoom androgena. Stanja koja mogu uzrokovati visok nivo androgena uključuju:

Sindrom policističnih jajnika. Ovo stanje je uzrokovano neravnotežom polnih hormona koji mogu dovesti do nepravilnih menstruacija, gojaznosti, neplodnosti, a ponekad i uzrokovati više cista na jajnicima. Sindromom policističnih jajnika je najčešći identifikovani uzrok hirzutizma.

Cushing-ov sindrom. Cushing-ov sindrom je stanje koje nastaje kada je vaše telo izloženo visokim nivoima hormona kortizola, a on je steroidni hormon koji je uključen u telesno reagovanje na stres. Sindrom se može razviti kada nadbubrežne žlezde stvore previše kortizola, ili se može pojaviti od uzimanja lekova koji u sebi imaju kortizol tokom dužeg perioda. Povećan nivo kortizola poremeti ravnotežu polnih hormona u vašem telu, što može rezultirati hirzutizma.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija. Ovo nasledno stanje se karakteriše abnormalnom proizvodnjom steroidnih hormona od strane nadbubrežne žlezde, uključujući kortizol i androgen.

Tumori. Retko, tumor koji luči androgen u jajnicima ili nadbubrežnoj žlezdi može uzrokovati hirzutizam.

Lekovi. Neki lekovi mogu uzrokovati hirzutizam. Jedan takav lek je i danazol, a on se koristi za lečenje žena sa endometriozom.

Ponekad se ne može identifikovati uzrok

Preteran rast dlačica kod žena s normalnim nivoima androgena, redovnim menstruacijama te nijednim drugim osnovnim uslovom zovemo idiopatski hirzutizam, što znači da nema prepoznatljivog uzroka poremećaja.