Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

PARKINSONOVA BOLEST I PARKINSONIZAM

Lečenje

Iako za Parkinsonovu bolest ne postoji specifičan lek, simptome mogu ublažiti lekovi, operacija i fizikaIna terapija. Ako ste parkinsonizam dobili od uzimanja nekog leka, lekar će ga promeniti. U tom slučaju simptomi mogu nestati za oko 8 nedelja. Ako simptomi ne nestanu, možda će biti potrebno lečenje lekovima protiv parkinsonizma.

LEČENjE LEKOVIMA

Cilj davanja lekova jest da se vrati ravnoteža između dopamina i acetilholina u mozgu. Kod blagih do umerenih simptoma propisuju se uglavnom dva leka:

  • 1. Lekovi poput amantadine, koji pojačavaju aktivnost dopamina.
  • 2. Antikolinergični lekovi poput triheksifenidila, koji potiskuju aktivnost acetilholina.

Ti lekovi zajedno ublažavaju drhtanje i krutost mišića te poboljšavaju pokretnost.

Amantadin će možda biti delotvoran samo nekoliko meseci. Nuspojave su mučnina, nesanicu, gubitak apetita i katkad halucinacije.

Levodopa je lek koji obično deluje nekoliko godina. U početku su nuspojave uglavnom mučnina i povraćanje, iako se u nekim slučajevima mogu javiti nehotični pokreti i halucinacije.

Dugotrajno uzimanje levodope katkad izaziva nagle promene simptoma - u jednom periodu kretanje je sporo i teško, au drugom je ometeno nehotičnim pokretima poput tikova, spazma itd

Levodopa se često propisuje u kombinaciji sa drugim lekom koji se zove karbidopa i koji ima manje nuspojava. Karbidopa sprečava razgradnju levodope pa manje doze levodope imaju isti učinak.

Antikolinergični lekovi mogu delovati nekoliko godina. Međutim, nuspojave mogu uključivati teškoće s vidom, teškoće pri mokrenju i suvoću usta.

Ako osetite promenu simptoma, važno je posavetovati se s lekarom jer vam možda mora promeniti lekove.

FIZIKALNE LEČENjE

Lekar vas može uputiti na fizioterapiju, koja će vam pomoći sa pokretnošću, ili na govornu terapiju, za pomoć pri teškoćama s govorom i gutanjem. Ako vam je teško kod kuće, može vam koristiti i radna terapija. Terapeut vam može predložiti promene, na primer ugradnju ručki za hvatanje u kući kako biste se lakše kretali.

Hirurško lečenje

Mlađi ljudi mogu na operaciju ako se drhtanje ne može zaustaviti lekovima, a inače su zdravi. Operacija kod Parkinsonove bolesti znači uništenje dela mozga odgovornog za drhtanje.
Novije eksperimentalne terapije uključuju zamenu oštećenih moždanih ćelija presađenim fetalnim nadbubrežnim tkivom.
Dubinsko stimulisanje mozga električnim impulsima za smanjenje drhtanja daje dobre rezultate iu budućnosti će biti jedno od mogućih lečenja.

KAKVI SU IZGLEDI?

Tok bolesti varira, ali lekovi mogu pomoći sa simptomima i poboljšanjem kvaliteta života. Oboleli mogu aktivno živeti mnogo godina nakon dijagnoze. Međutim, većini je na kraju potrebna svakodnevna pomoć, a simptome može biti sve teže kontrolisati lekovima.