Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

MALARIJA

Lečenje

Lekar može posumnjati na malariju ako imate neobjašnjivu vrućicu unutar godinu dana od putovanja u područje u kojem se infekcija javlja. Dijagnoza se potvrđuje identifikacijom malarijskog parazita u razmazu krvi pod mikroskopom.

Ako se utvrdi da imate malariju, trebali biste dobiti protumalarijske lekove da bi se izbegle komplikacije. Lečenje zavisi od vrste malarije, o tome koliko je parazit otporan na lekove io težini simptoma. Ako imate malariju falciparum, možda će vas lečiti u bolnici, peroralnim ili intravenoznim antimalarijskim lekovima. Lečenje može uključiti i transfuziju krvi da bi se nadomestila uništena crvena krvna zrnca ili hemodijalizu ako je oštećena funkcija bubrega. Druge vrste malarije obično se leče ambulantno, lekovima.

Ako se rano počne lečiti, prognoza je obično dobra i većina se ljudi posve oporavi. Malarija koju uzrokuje P. vivak i P. ovale može se vratiti nakon lečenja.

Napomena: Uvek se treba pridržavati mera predostrožnosti, uključujući uzimanje antimalarijskih lekova, kad odlazite u područje u kojem se javlja malarija.