Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

RAK KOSTIJU

Vrste primarnih tumora kostiju

Primarni rak kostiju je rak koji se razvija u stanicama kostiju.
Vrste primarnih raka kostiju su:

Osteosarkom: najčešći oblik raka kostiju. Najviše zahvata mlade između 10 i 25 godina života, u periodu kada kosti intenzivno rastu te pogađa više muškarce nego žene. Kod dece i adolescenata najčešće se pojavljuje pri kraju dugih kostiju ruku i nogu, posebno u području oko kolena. Simptomi, kao i mogućnosti izlečenja, kod dece i odraslih su jednaki. U trenutku dijagnostikovanja 15-20% pacijenata ima uočljive metastaze na plućima ili ostalim kostima. U SAD-u godišnje se dijagnostikuje oko 400 novih slučajeva osteosarkoma.

Evingov sarkom: razvija se u nezrelom (primitivnom) nervnom tkivu u koštanoj srži.

maligni fibrozni histiocitom (malignant fibrous histiocitoma), sarkom mekog tkiva, vrlo retko se razvija u kosti. Može se javiti kao posledica zračenja. Primenjuje se isti način lečenja kao kod osteosarkoma i čini se da ima sličan odgovor na terapiju.

hondrosarkom: razvija se u hrskavici.

Vrsta raka Poreklo stanica / tkiva Uobičajena lokacija
Starost
Osteosarkom Osteoid Kolena, bedra, nadlaktice 10-25
Hondrosarkom Hrskavica Karlica, bedra, ramena 50-60
Evingov sarkom Nezrelo nervno tkivo (obično u koštanoj srži) Karlica, bedra, rebra, ruke 10-20Osteosarkom i Evingov sarkom se najčešće pojavljuju kod dece i mlađih osoba do 25 godina, a hondrosarkom se najčešće pojavljuje kod starijih osoba.

Sekundarni rak kostiju je rak koji se je proširio na kosti iz nekih drugih delova tela (npr dojke, pluća, creva).