Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

CIROZA JETRE

Lečenje ciroze

Cirozu se može lečiti delujući na njene uzroke. Ako se radi o alkoholnoj cirozi, pre svega treba prestati piti alkoholna pića i lečiti alkoholizam. S obzirom da su alkoholičari obično pothranjeni i imaju povećane kalorijske potrebe treba ih nadoknaditi. Kortikosteroidi mogu biti korisni u lečenju alkoholnog hepatitisa.

Hronični hepatitis B i C leči se interferonima. Na žalost procenat onih koji imaju korist od te terapije je malen. U nekim slučajevima kratkotrajno uzimanje kortikosteroida može biti korisno. Ako postoji ascites moraju se uzimati lekovi koji potenciraju lučenje tečnosti tzv. diuretici. Gubitak tečnosti ne sme biti prebrz, zbog poremećaja u metabolizmu kalijuma. Ako diuretici nisu dovoljno uspešni pribegava se paracentezi. Putem igle i tube tečnost se izvlači iz trbušne duplje (4-6 litara). Ako bolesniku nije bolje paracentezu treba obnavljati svake dve nedelje.

Transplantaciju jetre treba uzeti u obzir kao jedino rešenje u nekih pacijenata sa cirozom i ascites. Zdravi život posebno je važan za obolele od ciroze. Ishrana mora biti bogata voćem, povrćem i žitaricama koje obiluju vitaminima i drugim sastojcima važnim za zdravlje. Vitaminske sapstitute nije dobro uzimati bez dogovora sa lekarom. Neki pacijenti moraju izbegavati hranu bogatu gvožđem. Preporučuje se smanjiti so u ishrani, a posebno u bolesnika sa ascites. Što manje soli to bolje. Smanjeni unos tečnosti nije uvek neophodan, osim ako je prisutan ascites. Mesni proteini moraju se uzimati sa merom ali unos biljnih belančevina (npr. soja) ne ograničava se. Vežbanje može isprovocirati krvarenje, pa se ne preporučuje.

Lečenje varikoziteta

Varikoziteti se mogu lečiti endoskopskim putem, lekovima i hirurški.

vvv.plivazdravlje.hr