Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

KANDIDOZA SPOLNIH ORGANA

Koji su simptomi kandidoze polnih organa?

Kod žena se javlja svrab polnog organa uz žarenje i pojačan sekret koji je najčešće bele boje. Na spoljnom polnom organu vidi se crvenilo što je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice.

U muškaraca se najčešće ne javljaju simptomi (asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu i prepucijumu uz osećaj osetljivosti i nadraženosti. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi.

Simptomi su najizraženiji nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena u toku i nakon polnog odnosa može se javiti bol uz žarenje i crvenilo vagine, kao i polnog organa. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog dela vagine, glansa penisa ili prepucijuma.

Ženi se u toku ginekološkog pregleda uzima materijal za razmaz, a muškarcu to može uzeti specijalista za kožne i polne bolesti. Ponekad lekar već samim pregledom po karakterističnom izgledu može zaključiti da se radi o infekciji Candidom.