Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

SIRINGOMIJELIJA

Klasifikacija siringomijelija

Siringomijelija može biti primarna i sekundarna.

Primarna ili kongenitalna siringomijelija je posledica anomalija u zadnjoj lubanjskoj jami kao što su Arnold-Chiarijeva malformacija, Dandi-Vokerov sindrom ili smetnji protoka likvora zbog zatvorenog prolaza iz četvrte moždane komore.

Sekundarna ili stečena siringomijelija nastaje kao posledica nekog drugog patološkog zbivanja kao što su trauma, posledice resorpcije krvi izlivene u moždini ili kao posledica upalnih procesa mekih ovojnica. Siringomijelija može nastati i kao posledica rasta tumora u kralježnicnoj moždini, bilo iznad ili ispod tumorskog procesa.

S obzirom na komunikaciju s četvrtom moždanom komorom siringomijelija može biti komunikantna i nekomunikantna.

Komunikantna siringomijelija je ona koja komunicira sa IV. moždanom komorom, najčešće u kongenitalnoj siringomijelije i značajno ređe u stečenim oblicima bolesti.

Nekomunikantna siringomijelija nastaje kao komplikacija traumatskog oštećenja kičmene moždine i / ili preloma pršljena.

Lokalizacija siringomijelije

Siringomijelijska šupljina najčešće se nalazi u vratnom i gornjem leđnom delu kičmene moždine. Šupljina zahvata veći broj segmenata. Siva masa je delimično smanjena, a bela materija moždine je značajno smanjena u tek tanak sloj vlakana. Siringomijelija donjeg dela kičmene moždine je izuzetno retka.