Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

PREPONSKA KILA (INGVINALNA HERNIJA)

O čemu se radi?

Svakako obratiti pažnju na tu pojavu u području donjeg dela trbuha bliže preponi koje nestaje kada se beba smiri. Vrlo je verovatno da se radi o preponskoj kili (ingvinalnoj herniji - kako je uobičajen stručni naziv). Hernija mora biti pod kontrolom kako bi se pravovremeno pristupilo hirurškoj intervenciji ako se ukaže potreba.

Šta je zapravo hernija?

  • Radi se o poremećaju dosta čestom u novorođenčadi. Češća je u nedonoščadi, (tj dece rođene pre 37. nedelje trudnoće), oko 6 puta nego u beba rođenih u terminu. Dečaci su više podložni pojavi hernije nego djevojčice.
  • Hernija se javlja zbog izlaska organa, koji imaju svoje normalno mesto u stomaku (posebno creva, au devojčica i jajnik) u jedan od dva preponska kanala, ponekad iu oba koji su normalna anatomska formacija u oba pola.


Koji su uzroci?

Uzroci nastanka hernije nisu u celosti poznati: stručnjaci još ne znaju sa sigurnošću zašto se hernija u neke dece javlja, au druge ne. Značajnu ulogu u nastanku hernije ima sigurno nezrelost struktura trbušnih stjenka, što pojašnjava učestalost hernije u nedonoščadi.