Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

PREPONSKA KILA (INGVINALNA HERNIJA)

Kako se problem rešava?

Ako se radi vrlo maloj bebi, a hernija nije značajna, pedijatar će kod pregleda vratiti organe u pravilan položaj - učiniti će repoziciju hernije preko otvora ingvinalnog kanala.
Konačno rešenje ingvinalne hernije nije moguće samo vraćanjem u trbušnu šupljinu jer će se ponovo javiti kada se pritisak poveća (plač, kašalj). Hirurški zahvat sprovodi se u cilju konačnog rešenja problema.
Ingvinalna se hernija nikada ne nestaje sama po sebi. Problem se mora hirurški rešiti jer postoji rizik uklještenja: može se dogoditi da se deo creva u kanalu omota oko samog sebe što otežava protok krvi kroz tu vijugu i postoji mogućnost njenog odumiranja (nekroze) ako se hitnim hirurškim zahvatom ne oslobodi. Isto se može dogoditi ako se jajnik nađe u hernijskoj vreći.
Ako dođe do uklještenja hernije (inkarceracija) javljaju se jaki bolovi, dete je izrazito nemirno, mogu se javiti i krize povraćanja. Stomak u celosti napet i izbočen. Komplikacije mogu biti znatne, postoji opasnost od zapletaja creva (ileus). Upravo stoga, da se izbegne uklještenje, pristupa se hirurškoj korekciji dok je dete u dobrom stanju.

Operacija se obično sprovodi ovako:

  • Nakon obavljenih osnovnih pretraga krvi, elektrokardiograma (eventualno i drugih pretraga ako je potrebno) i procene celokupnog zdravstvenog stanja, te pregleda anesteziologa, dete se prema dogovorenom terminu operacije prima u bolnicu.
  • Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji. Hirurg učini mali rez u preponi. Organi koji se nalaze u hernijskoj vreći smeštaju se na njihovo pravo mesto u stomaku. Da bi stomak postao snažan i izdržljiv, hirurg pojača njegove stjenke mišićnom fascijom (vezivnim tkivom koje pokriva mišiće) trbušnog zida - sprovodi se prava plastika (trbušnih stjenka).
  • Na kraju operacije stavljaju se šavovi i zavije rana. Rezultati su optimalni i praktično gotovo ne postoji rizik od komplikacija ili recidiva. Dete se sledećeg dana nakon operacije može vratiti kući.
  • Kada prestane delovanje anestezije i dete se razbudi, nastupa težak trenutak za roditelje. Zapravo deca se ponašaju različito - neka intenzivno plaču i ne mogu se smiriti, neka gotovo ceo dana spavaju, a neka pak budu izrazito nemirna u snu.
  • U svakom slučaju, kroz 1-2 dana stanje se normalizuje i dete se ponaša kao pre operacije. Tokom tog perioda roditelji moraju sačuvati mir bez preterane brige, ali uz svu moguću nežnost i utehu.
  • Odojče se može hraniti na prsima već nekoliko sati nakon operacije, dok s kupanjem treba pričekati najmanje 2-3 dana. U međuvremenu će dobro poslužiti vlažne maramice ili sterilna gaza namočena u toploj vodi.
  • Roditeljima se daju pri otpustu iz bolnice detaljna uputstva o postupku sa ranom i previjanjem. Nakon sedam dana, ili pre, dete dolazi na kontrolni pregled hirurga, no vađenje šavova nije potrebno jer se oni sami resorbuju. Ožiljak je skoro neprimetan jer se primenjuju posebni šavovi (atraumatski).

... iu zaključku

Ingvinalna hernija (preponska kila) očituje se kao izbočenje u području prepone koja se povećava pri plaču i kašlju. Češća je kod muške dece, a može se javiti i niže u skrotalnoj vrećici (skrotum). Zbog moguće komplikacije - uklještenja (incakceracija), treba se javiti lekaru čim se primeti.
Ovaj poremećaj nikada se ne razriješi sam po sebi: ako je hernija vrlo umerena, u male bebe lekar je rukom može vratiti na mesto (repozicija). No, najčešće je ipak potrebno pristupiti operaciji kako bi se izbeglo uklještenje s mogućim posledicama.

* Medicinskoj terminologiji izlazak organa izvan njegovog normalnog sedišta na drugo mesto naziva se hernija, on nije rezervisan samo za preponsku kilu. Na primer urođeni poremećaj - Dijafragmalna hernija nastaje kada organi iz trbušne duplje preko otvora na dijafragmi (pljosnati mišić koji deli trbušnu duplju od grudne) pređu u grudnu.

vvv.euroalba.com