Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

TENDINITIS I/ILI RUPTURA ROTATORNE MANŽETE RAMENA


Način nastanka bolesti

Bolest nastaje zbog preterane upotrebe ruke u položaju iznad nivoa ramena, tj glave. Uslovljena je time što glava nadlakatne kosti (humerusa) vrši sraz sa akromionom i korakoakromijalnim ligamentom lopatice. Njihovi česti sudari dovode do hronične iritacije.
Zbog toga dolazi do upale tetiva (tendinitisa), upale zglobne ovojnice iu najgorem slučaju, do rupture rotatorne manžete.
Ovom su bolesti najčešće pogođeni sportisti u kojih se ruka često pomera preko glave u vis, sa uloženom snagom; npr plivači slobodnim stilom, teniseri i dizači tegova.

Simptomi bolesti

U početku se bol pojavljuje samo pri određenim pokretima iznad glave, međutim, ukoliko se sportska aktivnost nastavi, bol postaje sve jača i prisutna i pri slabijim aktivnostima. Na kraju, bol se može javljati i pri običnom podizanju čaše ili rukovanju. Poktretljivost ramena postaje ograničena, naročito unutrašnja rotacija i horizontalna adukcija.

Radnjom znak je karakterističan: dok se s jednom rukom podiže pacijentova ruka, s drugom se pritisne na lopaticu. Pojavljuje se izražena bol.

Lečenje

Bolesnik treba izbegavati pokrete koji mu nanose bol, a vežbati vežbe istezanja i jačanja mišića rotatorne manžete. Time se omogućava upalno promenjenim tetivama ramenih mišića prijeko potreban odmor.
Za smanjenje bola primenjuju se lekovi iz grupe nesteroidnih antireumatika. Kortikosteroidi su kontraindikovani jer usporavaju brzinu zarastanja tetiva i mogu uzrokovati atrofiju.
U krajnjim slučajevima, kada tetive ne zacijeljuju ni nakon 6-12 meseci, ili ako postoji ruptura rotatorne manžete, terapija je hirurška (akromioplastika).

vvv.medicina.hr