Pratite nas: Facebook Twitter RSS
 

DJEČJE GLISTE

Mala dečija glista - najčešći parazit u dece

Enterobius vermicularis, poznat još pod nazivom i bela glistica, mala je dečja glista koja izgleda poput belog končića. Često se javlja kod dece i manifestuje se karakterističnim simptomom - jakim svrabom u području anusa. Enterobijaza (zaraza malom dečjom glistom) je raširena u celom svetu bez obzira na klimatske i socioekonomske prilike. Infestacija je naročito česta u većim dečjim kolektivima kao što su dečji vrtići i škole, gde osim dece mogu biti zaražene i osobe koje sa njima borave.
Odrasli crvi žive u crevima čoveka. Ženke koje nose jajašca spuštaju se prema anusu. Kroz njega izlaze uglavnom noću, nekoliko sati nakon što je dete usnulo, i polažu svoja jajašca na kožu. Jaja se polažu u lepljivu supstancu što uz pokrete ženke izaziva jak svrab. Ženke nakon toga uginu. Larve koje se nalaze u jajašcima za 4 dana postaju invazivne. Čovek se zarazi ako proguta takva jajašca, au tankom crevu će se iz njih razviti larva. Životni ciklus gliste odvija se unutar čoveka kroz narednih 2-6 ​​nedelja.

Deca se često mogu i sama ponovo zaraziti prenosom jajašaca ispod noktiju ili preko zagađenih prstiju koje nakon češanja stavljaju u usta. Moguć je prenos i preko zagađenih predmeta na kojima se jajašca nalaze kao što su donji veš, pidžame ili posteljina. Rastresanje posteljine jajašca mogu ostati lebdeti u vazduhu pa do zaraze može doći čak i udisanjem takvih jajašaca. Jaja na sobnoj temperaturi mogu preživeti i do dve nedelje, zbog čega je zaraza česta i kod ostalih članova porodice, a ne isključivo kod deteta vrtičke dobi.

Zaraza je uglavnom praćena blažim simptomima. Glavni simptom je jak svrab u području oko anusa, koji je posebno jak noću kada ženka polaže jaja. Kod dece se to povezuje i sa nemirnim spavanjem i pojačanom razdražljivošću. Zbog intenzivnog češanja, u perianalnom području mogu nastati i ranice koje predstavljaju mogućnost za nastanak neke sekundarne infekcije.