Sve dobrobiti vitamina i šta kad nam nedostaju


Ishrana Ishrana

Koliko su važni vitamini za pravilno funkcionisanje našeg organizma o tome ne moramo ni da pričamo i to već i ptice na grani znaju. Međutim, da li ste se nekada malo bolje informisali kada je u pitanju nedostatak vitamina. Da li znate šta sve može da izazove nedostatak vitamina? Pa, zapravo mnogo toga i zato bi trebalo posebno da obratite pažnju da li su vitamini i minerali redovno na vašem jelovniku, a mi vam u nastavku donosimo kratak pregled svih dobrobiti vitamina i toga šta se dešava kada dođe do nedostatka istih.

Vitamin D

Vitamin D je važan da bi se održala normalnost nivoa kalcijuma i fosfora u našoj krvi. Vitamin D je važan za naš koštani sistem i tu mogu nastati problemi, ukoliko dođe do nedostatka ovog vitamina. Takođe, bićemo slabiji i podložniji različtim bolestima ukoliko smo dugo bez ovog vitamina. Vitamin D uzimamo putem sunčevih zraka, međutim u zimskim mesecima dobro bi bilo da uzimamo vitamin D u kapsulama ili kapima. Znači, tokom zimskih meseci bi trebalo da pojačamo unos ovog vitamina. Ukoliko vas zanima, vitamin D u malim količinama možemo pronaći i u hrani i to uglavnom u ribi koja je masna ili masnom ulju.

Vitamin B

Kada govorimo o vitaminu B govorimo o kompleksu vitamina, jer tu imamo i vitamin B1,2,3,B12, B9,5,6. I svaki od ovih vitamina koristan je i potreban našem organizmu. Važno je znati da svaki od ovih vitamina ima određenu funkciju. Ukoliko nemamo dovoljno vitamina B može doći do anemije, zatim možemo imati problem sa mišićima, možemo češće imati grčeve. Takođe, nedostatak vitamina B ujedno znači i pojačane upalne procese na koži. Realno je da to niko ne želi. Kada vam na primer nedostaje vitamin B9 može doći do mučnina. Ukoliko vam i te kako fali vitamina B trebalo bi da ga uzimate kroz tablete, a svakako nije na odmet znati da vitamina B ima u integralnim žitariacama, ribi, crvenom mesu, jajima.

Vitamin C

Vrlo, vrlo važan vitamin jeste vitamin C. Njega najviše ima u voću i u pojedinom povrću. Ukoliko dođe do nedostatka vitamina C to znači da ćemo u tom periodu biti podložni infekcijama i da će naš imuni sistem biti oslabljen. Kada imamo dovoljno vitamina C mi se štitimo od virusnih infekcija, a svakako se i mnogo brže oporavljamo od njih.

Vitamin A

Ukoliko vam se jave neki problemi sa vidom, treba da porazmislite pre svega da li vam fali nekog vitamina, a posebno vitamina A. Problemi sa vidom mogu da se jave baš u slučajevima kada organizmu treba vitamina A. Imamo više provitamina A, a svakako najvađniji od svih je beta-karoten. Ukoliko ga tražite u hrani, najpre ćete ga pronaći u biljnim i životinjskim namirnicama. Vitamin A dobar je ne samo za vaš vid, nego i za vašu kožu i kosu i generalno za celokupni imuni sistem.

Vitamin E i K

Jako važni vitamini E i K dobri su za naš imuni sistem. Vitamin E je antioksidans i štiti naš organizam, dok je vitamin K vrlo važan za zdravlje naših kostiju. Vitamin K možete pronaći u biljnom ulju i uglavnom se nalazi i u lisnatom povrću.

Srodni tekstovi:


Значај витамина д за бебе и децу

Иако је витамин д нешто што би требало природно да се уноси кроз свакодневне активности напољу које ...

Detaljnije

Vrhunski spektar usluga koje pruža moderna stomatološka ordinacija

Ništa nema lepše na licu osobe od zdravog i blistavog osmeha, bez obzira na godine i r...

Detaljnije

Da li je vaša beba spremna da jede samostalno?

Često roditelji razmišljaju o tome kada će beba da nauči da sedi, pa zatim da napravi prve ko...

Detaljnije

Do boljeg zdravlja u poznijem dobu

Većina ljudi čeka penziju sa idejom da nju provede u miru i blagostanju i tokom života vredno rade d...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS