Spasite zdravlje i očistite nameštaj


Ostalo Ostalo

Da li vam je u domu mirisno i čisto zavisi od celokupne čištoće enterijera. Šta to znači? Naime, ako su vam zavese, tepisi, kao i dvosed, trosed i drugi nameštaj od mebl štofa čisti, onda će se osećati posebna svežina u domu. Međutim, da li znate koliko je važno redovno čišćenje nameštaja?dubinsko ciscenje namestaja

Da, posebno je važno da makar jednom godišnje dubinski čistite nameštaj, a ako imate kućne ljubimce ili malu decu, onda se savetuje da nameštaj barem dva puta godišnje čistite. Najlakše održavanje tepiha i dubinsko pranje nameštaja jeste u servisima, jer nemate nikavih briga onda. Prepustite servisu da vašem nameštaju vrati stari sjaj.

Međutim, ako baš i nemate mnogo vremena i radije biste sami da se bacite na posao, evo na koji način možete nameštaj od mebl štofa sami prirodno da očistite. Svaki nameštaj koji je od mebl štofa od sedenja ili ležanja vremenom počinje da dobija fleke. A uz to kada se nagomilaju dlake kućnih ljubimaca, kada mališani slučajno isprljaju naslon od kauča, onda i te kako ćete morati da se bacite na ribanje nameštaja. A dobar saveznik u tom poslu jeste soda bikarbona. Evo i zašto.

Soda bikarbona – spas za čišćenje nameštaja od mebl štofa

Ako želite očistite namešta od mebl štofa prirodno i svojim rukama, onda je vreme da ispobate sodu bikarbonu. Za ovaj poduhvat biće vam potrebni voda, raspršivač i soda bikarbona. Čišćenje nameštaja u ovom slučaju može da se sprovede na dva različita načina.

Prvi način izgleda ovako. Pomeštajte pola litra tople vode sa pet kašika sode bikarbone. Smesu dobro promučkajte kako bi se rastvorila pravilno soda bikarbona, a onda je sipajte u raspršivač. Možete da poprskate celu površinu nameštaja ili samo mesta na kojima se nalaze fleke. Sačekajte da smesa odsrroji 20 minuta, a onda nameštaj usisajte.

Drugi način je nešto jednostavniji, a sastoji se u sledećem. U raspršival sipajte toplu vodu i poprskajte ili ceo nameštaj ili samo one delove koji su najprljaviji. Zatim na mesta koja ste vodo poprskali sipajte sodu bikarbonu. Nakon pola sata nameštaj usisajte. Čini se lako, zar ne?

I zaista jeste lako. Zahvaljujući ovim jednostavnim trikovima nema ribanja, nema sati i sati čišćenja, nema briga. U svakom slučaju rezultati neće izostati. Međutim, za još detaljnije pranje štofanog nameštaja možete da iskoristite i druga sredstva za čišćenje nameštaja. Međutim, nemojte na svoju ruku da koristite sredtsva za pranje, jer mogu da oštete tkaninu. Zbofg toga obavezno pročitajte šta na etiketi nameštaja piše. A evo šta o oznakama na etiketi treba da znate.

Pažljivo protumačite etiketu na nameštaju!

Pre nego što krenete sa čišćenjem nameštaja, pažljivo pročitajte šta na etiketi piše. Naročito je važno da znate kojim materijalom je nameštaj presvučen i šta koja oznaka predstavlja. Tako se na etiketi mogu naći sledeće oznake.

Slovo W znači da se tokom pranja i tretiranja nameštaj sme koristiti samo voda. Ako stoji WS onda se mogu koristiti deterdžent sa paročistačem ili deterdžent za suvo pranje, a ako je označeno slovo X onda ne sme da se koristi voda, već samo smete nameštaj da usisavate. Ako je zabeleženo slovo S onda nameštaj možete da čistite deterdžentom za suvo pranje. Srećan rad! 
Srodni tekstovi:


Tipovi krunica za zube - koko izabrati odgovarajuću

Krunice za zube su u stvari navlake za zube, koje se stavljaju preko zuba da povrate veličinu i obli...

Detaljnije

Koliko vremena treba da se zatrudni?

Ovo je prvo pitanje koje svaka žena postavi kada odluči da je spremna za bebu. Pitanje je samo ...

Detaljnije

Hipotireoza: 9 najboljih prirodnih načina za normalizaciju rada štitne žlezde

Kada telu zapreti ozbiljna bolest, uzdamo se u signale koji će nas alarmirati da nešto nije u...

Detaljnije

Kako drago i poludrago kamenje utiču na vaš organizam?

Još od davnina ljudi su voleli da nose nakit od poludragog kamenja. U momentima kada je čovek...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS