Problem sa vidom nije izgovor za neuspeh. Oni su postali legende iako su imali problem sa vidom


Ostalo Ostalo

Sportske legende bore se sa različitim okolnostima i iskušenjima. Od njih se očekuje velika disciplina, upornost, ali i fokusiranost na ostvarenje visokih profesionalnih ciljeva i rezultata. Uspešna borba sa različitim poteškoćama govori da istrajne i uporne ljude ništa ne može sprečiti da ostvaruju svoje ciljeve. 

Veliki broj svetski poznatih sportista u različitim oblastima postali su legende iako imaju oslabljen vid, ili čak nose dioptrijske naočare. U ovom tekstu navešćemo koji su to sportisti, kao i u kojim oblastima su ostvarili odlične profesionalne rezultate, bez obzira na naočare za vid ili dioptrijska sočiva.

Sportisti koji imaju problema sa vidom

Mnogo je naših i inostranih sportista koji nose naočare za vid, a da to nije uticalo na činjenicu da su postali legende sporta. Novak Đoković je teniser broj jedan kod nas, a dugo je bio i prvi na ATP listi – preko 270 nedelja, a često nosi naočare za vid, još češće sočiva. Osvajao je Rolan Garos, Vimbldon i mnogobrojna Otvorena prvenstva u brojnim zemljama. Pored teniskog asa, svetski poznat fudbaler Kristijano Ronaldo sve češće na događajima pojavljuje se a da nosi dioptrijske naočare, jer ima oslabljen vid. To ne umanjuje broj golova koji ostvaruje, već naprotiv, bio je i najbolji igrač, postizao najviše golova i bio najtraženiji od strane svetski poznatih klubova. 

Tu je u istoj sferi sporta i Edgar Davids, fudbaler Milana, Intera, Juventusa i drugih klubova, za koga su naočare za vid svakodnevnica, čak i na utakmicama. Dioptrijski ramovi za naočare kreirani su od specijalnih materijala i izuzetno velike čvrstoće kako bi brz tempo igre fudbalera bio nesmetan, a vid poboljšan.  Vozač formule 1, koji je dominirao vrtoglavo brzim stazama do 2006. godine, Žak Vilnov, takođe ima poteškoća sa vidom. Ipak, naočare za vid, kao i sočiva omogućile su da vidi jasno i precizno i bio je svetski prvak u vožnji formule 1, a aktivno se bavi i muzikom. Peti sportista koji je poznat po tome da su mu neophodne naočare za vid jeste čuveni košarkaš od sedamdesetih do devedesetih godina – Karim Abdul-Džabar, koji se penzionisao. Igrao je na poziciji centra i bio vrlo tražen u svoje vreme, pa je briljirao za Los Anđeles lejkerse i Milvoki baksi. 

Oslabljen vid nije prepreka uspehu

Navedeni su neki od čuvenih sportista za koje oslabljen vid nije bio prepreka ostvarenju pobeda i uspeha, već naprotiv, glavni pomoćnik u poboljšanju i „razmućivanju“ slike i vidnog polja. Pored njih, dosta je drugih sportista u sferi fudbala, plivanja, košarke, golfa i svih drugih oblasti, koje su imale problema sa vidom ili nekim drugim poteškoćama, a da rezultati nisu izostajali. Pored Novaka Đokovića, tu je i Janko Tipsarević, plivač Mak Horton, igrač golfa Lidija Ko, teniser Čung Hjon, zatim košarkaš Horas Grant i mnogi drugi. Veliki broj sportista koji imaju oslabljen vid, a da to ne umanjuje njihove pobede, broj medalja i ukupne poslovne rezultate, dokaz je činjenice da se sve može prevazići. Zato, naočare za vid se posmatraju ne kao kočnica, već kao odskočna daska, glavna pomoć i vodič u boljem i jasnijem pogledu. 

Težnja ka uspehu i motivacija za ostvarenje uspešnih rezultata ne treba da bude osporena oslabljenim vidom ili nekim drugim problemima ljudi. Suprotno od toga, osobe pronalaze načine ostvarenja ciljeva i daju svoj maksimum za što bolje rezultate u svim sferama, a posebno kada se radi o sportskom duhu. U tome mogu koristiti naočare za vid i druga sredstva kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje i postali legende sporta.
Srodni tekstovi:


Pripremite se na pravi način za studiranje u inostranstvu

Čini se da se danas sve manje mladih odlučuje da studira. U vreme rijaliti zvezda i estradnih umenik...

Detaljnije

Kako se pripremiti za dolazak bebe

Dolazak prinove je svakako najuzbudljiviji događaj u životu, koji je ujedno i pun lepih emocija i is...

Detaljnije

Beta HCG - da li sam trudna?

Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća...

Detaljnije

Kako rešiti problem erektilne disfunkcije?

Jedan od sve češćih problema, bar kako to govore brojne zdravstvene statistike, jeste erektil...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS