Hemoroidi u trudnoći, simptomi i lečenje


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Hemoroidi

Hemoroidi su česta pojava kod mnogih ljudi i izazivaju neprijatnost, nelagodnost i često intenzivan bol. Mogu da budu posledica nepravilne ishrane, naslednih karakteristika, odmakle trudnoće, pojave zatvora i tegoba sa crevima, ali i mnogih drugih razloga. 

U trudnoći, hemoroidi je posebno važno pratiti i lečiti, kako se ne bi razvijali u većem obimu i težim stadijumima. U ovom tekstu dajemo uzroke i posledice koje hemoroidi mogu imati u trudnoći, kao i načine njihovog lečenja. 

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi predstavljaju natekle vene u rektalnom predelu, prouzrokovane oslabljenom probavom, čestim napinjanjem i oslabljenim mišićima u tom predelu. Mogu da budu unutrašnji i spoljašnji – koji prolabiraju pod pritiskom iz unutrašnjosti analnog otvora i izazivaju obilna krvarenja i bolove. Mogu imati četiri stadijuma ili nivoa, od najblažih simptoma do težih, kada  je potrebno lečiti ili da se izvrši operacija hemoroida. 

Zašto se javljaju u trudnoći?

Kao vrlo česta pojava u trudnoći, hemoroidi izazivaju napetost creva i posledica su različitih pojava. Često, trudnice koje imaju problema pre trudnoće, hemoroidi muče i tokom devet meseci, a i posle. Često sedenje i ležanje nepovoljno utiču na njihovu pojavu i predlaže se fizička aktivnost. Takođe, naslednim putem mogu se javiti u određenom periodu života, pa tako i tokom trudnoće. Dodatno, jedan od najčešćih razloga ipak jeste nepravilna ishrana. 

Koji su simptomi hemoroida u trudnoći?

Hemoroidi kod trudnica izazivaju nekada iste, a nekada i izraženije tegobe u poređenju sa drugim osobama. Najčešće, počinju sa sve češćim svrabom, peckanjem, sluznim iscedkom i otokom rektalnog dela. Intenzivniji razvoj izaziva kratkotrajne, pa sve dugotrajnije bolove i blaga svetlocrvena krvarenja. Jači simptomi su kontinuirana krvarenja, nekada praćena jačim bolovima, a nekad i bez njih. Takođe, jedan od simtpoma jeste i bol prilikom pokretanja creva i otežano pražnjenje.

Koje su posledice pojave hemoroida u trudnoći?

Osnovna preventiva jeste zdrava ishrana i fizička aktivnost kako se hemoroidi ne bi pojavili. Ipak, ukoliko do njih dođe, posebno tokom trudnoće, važno je pratiti moguće posledice. One se ne odnose na ugrožavanje razvoja ploda i toka trudnoće. Važno je napomenuti da ukoliko se pojave tokom trudnoće, obično posle porođaja i prođu. Ukoliko to nije slučaj, operacija hemoroida rešiće trajno njihove tegobe. 

Kako lečiti hemoroide tokom trudnoće?

Najefikasnije rešenje za lečenje je operacija hemoroida thd metodom, koju nikako nije moguće primeniti u trudnoći, kao nijedan drugi hirurški zahvat ove prirode. Od drugih načina, preporučuju se pre svega zdave životne navike – šetnja i fizička aktivnost, a smanjenje ležanja i sedenja u jednom položaju, ukoliko se ne savetuje održavanje trudnoće i pravilna ishrana. Savetuje se unošenje dosta tečnosti, ceđenih sokova, voća, povrća i žitarica, a izbegavanje kofeina, ljute, začinjenje i kisele hrane. Ukoliko hemoroidi izazivaju nesnosan svrab i bol, lekari prepisuju kreme ili čepiće, ali uz proveru svih parametara trudnoće. Kod kuće za samostalno olakšanje se predlaže unos soka od suvih šljiva, led za smanjenje otoka hemoroida nakon porođaja, opuštanje i topla kupka, kao i češći odlazak u toalet. 

Više o metodama lečenja hemoroida saznajte ovde https://www.operacijahemoroida.com/operacija-hemoroida.

Iako su često veoma neprijatni, hemoroidi mogu biti izlečeni, na način da se smanje njihovi simptomi. Jedino trajno rešenje je operacija hemoroida, koju je moguće realizovati nakon porođaja. Iako umeju da budu naporni, važno je da buduće mame znaju i budu sigurne i bezbrižne da hemoroidi nemaju posledice na plod, tok trudnoće i sam porođaj. 
Srodni tekstovi:


3 koraka do normalnog krvnog pritiska

Pre svega treba da znate da povišeni krvni pritisak ne mora da bude ništa što j...

Detaljnije

Refluks kod bebe - zašto se javlja i kako pomoći bebi?

Verovatno vam se mnogo puta dogodilo da vaša beba, nakon podoja, izbaci malu k...

Detaljnije

Koje vam probleme može rešiti ORL ordinacija?

Svi znamo da ORL ordinacija pruža pomoć u rešavanju problema sa uhom, grlom i nosem, ali možd...

Detaljnije

Zanimljivosti o hirurgiji koje niste znali

Hirurgija predstavlja bitan mediciniski element uspešnog lečenja mnogih problema i bolesti ko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS