Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu


Ostalo Ostalo


Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stanova nema dovoljno, da se atraktivne lokacije brzo rasprodaju i da je potrebno što brže delovati kako se ne bi propustile odlične prilike za kupovinu stana, tada se stvara neka vrsta pristiska i tenzije pa kupci odlučuju da daju i više novca samo da bi došli do željene nekretnine. Na taj način se stanovi često kupuju za značajno veću cenu nego što je realna. Te razlike mogu da dostižu i do 20% realne tržišne cene. 

Sa druge strane, ukoliko imate vremena da čekate, ne tražite previše, skromni ste i strpljivi i nije vam toliko bitno da budete u atraktivnim delovima grada možete pronaći stanove po pristupačnim cenama. Sve zavisi od toga koliko ste vešti u trgovini. Po pravilu, odnosno po neki iskustvima sa terena, prodavac uvek traži više od onoga koliko stan vredi. Razlog tome je da ima više prostora za dogovor, pa ukoliko ste skloni pregovaranju i cenkanju moguće je da značajno umanjite konačnu cenu u odnosu na početnu. Uzmimo za primer Novi Sad. 

Prodaja stanova  Novi Sad

U Novom Sadu je u poslednjih par godina tržište prodaje stanova u stalnom rastu. Kada je u pitanju prodaja stanova Novi Sad. Za samo 3 godine, zabeležena je izgradnja preko 12 000 stanova, što je brojka koja se tiče samo novogradnje, što znači da je realna ponuda stanova za prodaju bila veča za minimum 30%. Prirodno bi povećana ponuda trebalo da za sobom povuče i bolju tržišnu cenu, ali je ovde u velikoj meri prisutan faktor potražnje, što znači, da sve što se izgradi, brzo se i rasproda. Razlog povećanom faktoru potražnje je veliki broj novodoseljenih Novosađana, kao i jačanja IT scene u Novom Sadu koja sa sobom donosi i veću platnu moć. Sa druge strane, sve je više onih koji su u novonastaloj situaciji videli šansu za zaradu, pa je sve više novosađana koji se odlučuju za kupovinu nekretnine kako bi istu izdavali za mesečnu rentu ili u vidu izdavanja stana na dan. 


Cene stanova za prodaju i izdavanje u Novom Sadu

Kada je u pitanju izdavanje stanova, u Novom Sadu je moguće pronaći garsonjeru ili jednosoban stan po ceni mesečne rente i do 150 eura. Ukoliko se isti stan izdaje kao stan na dan, zarada može biti petostruka u odnosu na klasično izdavanje. Kada je u pitanju prodaja stanova u Novom Sadu, cena kvadrata kreće se od 1000 eura za periferiju do 2000 eura i više za ekskluzivne stanove i kvartove koji su traženiji. 


Najpovoljnije cene stanova odnose se na naselja Adice, Veternik i Veternička rampa. Prosečna cena od 1300 eura po kvadratu važi za Telep, Petrovaradin i Novo Naselje koja spadaju u najtraženija naselja u Novom Sadu zbog pogodne lokacije i dobre uređenosti naselja. U nešto skuplju kategoriju ubrajaju se naselja Podbara i Detelinara gde se cena po kvadratu kreće oko 1500 eura, dok se cena luksuznih stanova kreće i do 2400 eura po kvadratu.  


Zaključak: ukoliko želite da dođete do stana na lokaciji gde je cena nešto veća od one koju ste planirali, savetujemo vam da ne žurite i da probate da dobro ispregovarate cenu. Uvek vam je na raspolaganju opcija da uzmete stan koji je u nešto lošijem stanu koji ćete renovirati. Na vama je da se preračunate. 
Srodni tekstovi:


7 razloga zašto beba plače i kako pomoći vašoj bebi

Vaša beba plače, a vi ne znate zašto, a ni kako da joj pomognete? Ne brinite. Evo neko...

Detaljnije

Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Tri olakšavajuće okolnosti koje će vam pomoći da smršate

U modernom vremenu svi govore o zdravoj hrani i ako ste na društvenim mrežama, sigurno ste us...

Detaljnije

Muči Vas sve slabiji vid nakon četrdesete? Bez brige, rešenje postoji!

Starenje je neminovan proces koji se odvija u svakom od nas. Ipak, u današnjem vremenu stvar ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS